Politika

Bečanović: Slučaj Semira Balića dokaz kako DPS upravlja školama

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da je Balić je imenovan za direktora Srednje stručne škole u Bijelom Polju 7. jula 2016. godine, odlukom ministra Predraga Boškovića. 

“Tome su prethodile dvije sporne odluke istog ministra, donesene u jednom istom danu. Naime, 29. janura 2016. Bošković je prvo donio Odluku da se po Konkursu objavljenom u Pobjedi 28. novembra 2015. ne vrši izbor direktora, uprkos činjenici da su se na Konkurs javila tri kandidata koja ispunjavaju uslove, što se u Odluci i konstatuje. Međutim, nikakvog obrazloženja zašto nijedan kandidat nije dovoljno dobar za ministra Boškovića nema. U istoj Odluci konstatuje isti ministar da Semir Balić ne ispunjava uslov propisan članom 78 stav 2 tačka 3 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, odnosno da nema 5 godina radnog iskustva na poslovima obrazovanja i vaspitanja. Tri minuta nakon ove konstatacije, isti ministar istog gospodina Balića koji ne ispunajva uslove, imenuje za V. D. direktora, što je skandalozno. Ali šta je to za ministra koji neće da postupi čak ni po presudi suda. Nijedan zakon ne važi za članove DPS-a, što nam je i ovom prilikom ministar prosvjete potvrdio”, rekla je Bečanović, dodajući da su u najmanje šest škola nezakonito imenovani direktori.

Ona je ukazala da prevozno preduzeće “Simon Vojaž” uživa privilegovan položaj i nudi duplo skuplji prevoz učenicima, da je data potvrda da to preduzeće nema poreskog duga, a 15 mjeseci kasnije pojavio se dug od 500.000 eura.

“Sporan je i ugovor između Ministarstva, koje zastupa Sanja Vlahović, i Simon Vojaža, potpisan 25. 12. 2014. sa rokom važenja do 31. decembra 2014, dakle, ukupno 6 dana! Naveden je znatno uvećan broj korisnika prevoza. Roditelji su se obratili ministru Boškoviću, koji naravno nije imao vremena za njih, pa je na razgovor poslao saradnike, a ni do dana današnjeg nije preduzeo ništa da spriječi ogromnu štetu koju Simon Vojaž nanosi kako roditeljima, tako i budžetu Ministarstva prosvjete. Direktori škola su dostavljali mnogo veći broj učenika koji koriste prevoz od realnog broja. Specijalni tužilac je upoznat s ovim slučajem i već je tužilaštvo preduzelo istražne radnje, ali onaj ko nije preduzeo ništa jeste ministar Bošković, provjereni zaštitnik direktora koji krše zakon”, naglasila je Bečanović.

Ističući da su postojali problemi sa korišđenjem ćirilice u OŠ “Jugoslavija” u Baru jer direktorka Lidija Raković, iako zna da mora imati svjedočanstva i na ćirilici i na latinici, favorizuju latinicu. 

“Ćirilica je previše srpska za njihov ukus, pa se usudila da se ogluši o zakon i uopšte nije naručila ćirilična svjedočanstva. Za svoj namjerni propust krivi profesore i zlostavlja ih. Prosvjetni inspektor Svetozar Bulatović je ignorisao sve informacije koje bi mogle da inkriminišu direktorku i “neutemeljeno, pristrasno, neprofesionalno, nestručno i u suprotnosti sa zakonom izvršio inspekcijski nadzor”, kako stoji u prigovoru profesorica koje traže reviziju. Isti inspektor je obavio inspekcijski nadzor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost i našao da je običan spisak imena regularna rang lista, držeći u privilegovanom položaju dekana tog Fakulteta Adnana Čirgića. Kada god treba zaštiti nekog od DPS direktora ili dekana, šalje se inspektor Bulatović. Stoga ću zahtijevati od Uprave za inspekcijske poslove da preispita njegov rad”, kazala je Bečanović.

Što se tiče visokog obrazovanja, Bečanović je rekla da Fakultet za crnogorski jezik i književnost košta građane Crne Gore 600.000 eura svake godine, jer s finansira iz budžeta. 

“Niko nema nadzor nad tim novcem jer Ministarstvo finansija direktno uplaćuje taj iznos na račun Fakulteta. Imovinski karton gospodina Čirgića otkriće mnogo o kretanju novca koji se potpuno nenamjenski troši na dupli studijski program, jer studije crnogorskog jezika i književnosti već postoje na Univerzitetu Crne Gore. Prilikom osnivanja Čirgićevog fakulteta Savjet za kvalifikacije Vlade CG iznosi podatak o “izuzetno izraženom deficitu” visokoobrazovanih lica sa diplomom Crnogorskog jezika i južnoslovenskih književnosti. Poslodavci su, navodno, izrazili potrebu za 116 lica tog obrazovnog profila, pa je neophodno osnovati Fakultet na Cetinju. Ja stoga zahtijevam da se svi koji imaju “deficitarnu” diplomu, a trenutno su na Birou rada, pod hitno zaposle, ili da neko prizna da je lagao”, kazala je Bečanović.

Ona je dodala da je nalaz prosvjetne inspekcije na Fakultetu za sport utvrdio je nepostojanje Poslovnika o radu od 2008. godine, što znači da su sve odluke donesene na toj instituciji nezakonite.

“Dekan koji je tako nesavjesno vodio taj Fakultet sada vodi Univerzitet Crne Gore na isti način, pokazujući istu stručnost i znanje. Danas je Duško Bjelica još uvijek na čelu Upravnog odbora, iako mu je istekao i drugi mandat i uprkos činjenici da sve pomenute uslove za razrešenje ispunjava. Ili je možda taj član Glavnog odbora DPS-a, a od skora i naučnik, izabran bez ograničenja mandata? Da mu je dozvoljeno da krši zakon, to već znamo. On mora biti razriješen dužnosti predsjednika Upravnog odbora UCG bez odlaganja”, ocijenila je Bečanović.

Prema njenim riječima, nezakonito djelovanje UCG, na čijem su čelu prof. dr Duško Bjelica i Radmila Vojvodić, potvrđuje još jedna presuda Upravnog suda, donesena 10.06.2016, kojom se poništava Odluka Univerziteta Crne Gore. Osporenom Odlukom odbijena je doktorska disertacija prijavljena na Fakultetu političkih nauka mr Isidore Damjanović, zbog neusvajanja izvještaja Komisije za ocjenu doktorske disertacije.

“Rang lista Fakulteta likovnih umjetnosti, po mojoj procjeni, neregularna je, pa sam se obratila Prosvjetnoj inspekciji. U pismu koje mi je uputio inspektor Radan Nikolić navodi se da nije mogao izvršiti nadzor jer počev od 12.07.2016. nije mogao uspostaviti kontakt sa upravom Fakulteta, a to je vrijeme upisa, pa se nameće pitanje da li se uprava skriva od inspekcije. Kandidati koji nisu primljeni, nisu ocijenjeni iz svih disciplina, a Komisija je bila dužna da ih ocijeni. Prvorangirana Sara Petrović Poljak već je upisana u prvu godinu studija na istom Fakultetu u junskom upisnom roku 2014. godine. Ovako nesavjesnim radom Komisija je oštetila sve kandidate kako primljene tako i odbijene, jer se se sada nameće pitanje o privilegovanom položaju onih koji su primljeni, pošto su samo oni ocijenjeni iz svih discpilina. Očekujem poništenje ove rang liste i mnogo odgovornije ponašanje uprave Fakulteta”, rekla je Bečanović.

Send this to a friend