Politika

Bečić: Bez liderske i kadrovske obnove nema pobjede

On je rekao da mirni protesti građana, organizovani od strane opozicije, mogu predstavljati jedan od vidova borbe za demokratiju. 

Iz Demokratskog fronta najavili su da će se uskoro znati datum i način organizovanja uličnih protesta, na kojima će tražiti od vlasti formiranje prelazne vlade i nove slobodne izbore i pozvali ostale partije da se odluče jesu li za proteste. 

Upitan da li su Demokarte zauzele stav tim povodom, i kako komentariše to što nijedna opoziciona stranka nije podržala tu ideju, Bečić je rekao da je Demokratska Crna Gora nastala da bi demokratija istinski zaživjela u Crnoj Gori.

“Ali da bi ti protesti bili podržani od građana, i imali izgleda za uspjeh, neophodno je da parlamentarne opozicione stranke usaglase svoje stavove u pogledu načina organizovanja i ciljeva protesta”, kazao je Bečić Agenciji MINA, uoči sjutrašnjeg prvog Kongresa Demokrata.

On je naveo da će, kada taj uslov bude ispunjen, Demokratska Crna Gora biti u prilici da iskaže svoj odnos prema učešću na protestima.“ Jedno je sigurno, bez liderske i kadrovske obnove nema promjena i nema pobjede”.

Upitan da li je već imao neke konkretnije razgovore o saradnji sa liderima drugih partija, Bečić je odgovorio da nije.

“Nijesam imao razgovore niti pregovore ni sa jednim liderom političke partije”, saopštio je on.

Bečić je poručio da je sve spremno za sjutrašnji prvi Kongres Demokrata.

“Pored usvajanja poslovnika o radu i izbora Radnog predsjedništva i Radnih tijela Prvog kongresa, na njegovom dnevnom redu nalazi se i izbor organa Demokratske Crne Gore (Glavnog odbora, Statutarne komisije, Nadzornog odbora i Predsjednika), kao i potvrđivanje odluka Osnivačke skupštine Demokrata”, rekao je on.

Bečić je uvjeren da će prvi Kongres proteći u veličanstvenoj i dostojanstvenoj atmosferi, “koja će biti uvod u početak pobjeda kroz prevazilaženje vještačkih podjela”.

On je najavio da Demokrate nakon kongresa očekuje nastavak formiranja partijskih organa i izgradnje partijske infrastructure, a uslijediće prva sjednica novoizabranog Glavnog odbora, izbor Predsjedništva, potpredsjednika i generalnog sekretara partije, kao i usvajanje rokovnika za realizaciju svih neophodnih aktivnosti za pripremu infrastrukture. 

“U cilju izgradnje partijske infrastrukture, u proteklom periodu urađeno je puno, a kao najslikovitiji pokazatelj dubine korjena koje smo pustili u Crnoj Gori izdvajam da već imamo formirane inicijativne odbore u 18 crnogorskih opština, koje pokrivaju preko 90 odsto teritorije Crne Gore, dok je proces formiranja inicijativnih odbora u ostalih pet crnogorskih opština u toku”, podsjetio je Bečić. 

Prema njegovim riječima, Demokrate su ponosne jer imaju najbolju i najperspektivniju kadrovsku bazu na političkoj sceni Crne Gore, što se, naveo je, jasno vidi kad se pogledaju imena ljudi koji su pristupili stranci, “za koje se ne može vezati bilo šta što bi se moglo okarakterisati kao mrlja u njihovim biografijama (naprotiv!)”.

“Predstoji nam još aktivnija priprema za prve naredne izbore, koje ćemo dočekati potpuno spremni, da na njima zablistamo kao nova, perspektivna i moderna snaga na političkoj sceni Crne Gore”, poručio je Bečić.

Prema njegovim riječima, dobar odjek među građanima i pozitivan utisak koji su Demokrate ostavile u javnosti za kratko vrijeme od osnivanja, upravo je ono što ih dodatno motiviše i daje energiju i snagu da istraju u programskim ciljevima, od kojih se kao najprepoznatljiviji izdvaja demokratizacija crnogorskog društva.

“Da smo na pravom putu da se etabliramo kao prepoznatljiva i nova politička ponuda, kojoj se vjeruje, pokazuje i svakodnevno pristupanje novih članova, kao i veoma izražena simpatija i podrška među građanima koja ima izraženu tendenciju širenja”, ukazao je Bečić.

On je rekao da poštovanje demokratskih procedura, vladavine prava i ljudskih prava i sloboda, u Demokratskoj Crnoj Gori ne shvataju kao političku floskulu za koju se, kako je kazao, manje ili više iskreno, ali sa očigledno lošim rezultatima, hvataju sve političke partije.” Već kao nužnu potrebu, čija striktna primjena će dovesti do neophodnih suštinskih promjena, pa i toliko željenog boljeg standarda života svih građana”. 

Bečić smatra da do krupnih političkih promjena u Crnoj Gori mora doći, bez obzira na to da li će ove godine stići poziv za NATO.

Prema njegovim riječima, predstavljanje ulaska u NATO kao spasonosne i izlazne strategije iz ekonomsko-socijalne drame koju proživljava većina građana i svakodnevno držanje te teme u javnosti, “bombardovanjem nerijetko i netačnim informacijama u vezi sa tom temom”, samo je izlazna strategija vladajućih partija iz teške zbilje.

“Tako, imamo čuvenu izjavu kako će cijela jedna grana privrede, i to koja (?!) – poljoprivreda, da uprostim, da bukne ulaskom u NATO”, naveo je Bečić.

On je kazao da je sve to za Demokrate jasan pokazatelj da je u pitanju propagandno sprovođenje u djelo nove podjele, “perfidno smišljene u glavama onih koji na sličnim raskolima, koje su sami produkovali, vladaju već četvrt vijeka”.

“ U takvu perfidnu zamku Demokrate neće upadati”, poručio je Bečić.

On je kazao da je onima koji su upoznati sa geopolitičkim dešavanjima i turbulencijama, prilično jasno od čega zavisi pozivnica Crnoj Gori za članstvo u NATO i kolika je naša uloga u tom procesu. 

“I to ne samo zbog toga što mi ne ispunjavamo kriterijume u smislu nereformisanih službi bezbjednosti ili niskog nivoa podrške javnog mnjenja priključenju u ovaj vojni savez, već i upravo zbog pomenutih geopolitičkih talasanja”, dodao je Bečić.

On smatra da su svega toga dobro svjesni i u političkim partijama na vlasti, ali da namjerno istrajavaju na držanju te teme kako bi, dodao je, “zabašurili” njihovu krivicu za ekonomsku poharu Crne Gore i nizak standard njenih građana. 

“Jer, oni dobro znaju da je građanima, podložnim prihvatanju ovih podmetnutih podjela, prijemčivije namazati NATO, nego džem na hljeb. Nevezano za pitanje poziva, do krupnih političkih promjena mora doći, jer niti nam je Nato donio ekonomsko-pravne dubioze koje razaraju temelje sistema, niti nam ih moze sanirati”, naveo je Bečić.

On je ukazao da unutrašnje probleme moramo sami rješavati, navodeći da je to jedino moguće uz promjene i dolazak nove strukture nekompromitovanih i sručnih pojedinaca. 

“Zbog svega navedenog, u nama neće imati partnera koji će se “primiti” na njihovu perfidnu udicu još jedne, ko zna koje po redu podjele. Sav svoj prostor u javnosti, koji se očekuje da bude popunjen iznošenjem našeg stava u odnosu na ovu isforsiranu temu, prepuštamo organizacijama koje se, sa jedne strane, zalažu za pristupanje NATO-u ili, sa druge, za vojnu neutralnost ili protiv ulaska Crne Gore u NATO savez”, poručio je Bečić.

On smatra da njima treba dati isti medijski prostor i finansijska sredstva, uz političare izvan procesa, struku na prvom mjestu i da se jedino na taj način može imati nepodijeljena Crna Gora. 

“Naravno, uz obavezu svih da poštujemo rezultate referenduma i da ih sprovodimo u djelo”, zaključio je Bečić.

 

Send this to a friend