Politika

Bečić: Ne polažemo račune formalnim i neformalnim centrima moći

 

Da li vas je iznenadila najava trojke o napuštanju Vlade izbornog povjerenja zbog nesaglasnosti u vezi Dopune ugovora sa A2A?

BEČIĆ: Ne bavimo se drugim opozicionim subjektima, ne komentarišemo njihov rad, tako da, imajući u vidu da nijesmo dio tog procesa, nijesmo samim tim ni adekvatni sagovornici da cijenimo ono što se dešava u implementaciji procesa u kojem ne učestvujemo, a koji nijesmo podržali niti potpisom, niti glasom u Skupštini Crne Gore.

Kakav je vaš stav o učincima trojke u toj Vladi?

BEČIĆ: Demokratska Crna Gora je još u novembru prošle godine izašla sa Planom za izlazak iz političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora, dokumentom koji je trebao da trasira put izlasku iz krize u kojoj se nalazi Crna Gora, sa ciljem stvaranja uslova za slobodne i fer izbore. Međutim, nakon uvođenja političke korupcije u državni parlament 27. januara, čašćavanja brata 10,5 miliona u slučaju „Limenka“ u izbornoj godini i odbijanja našeg Plana, Demokrate su izašle iz pregovaračkog procesa, jer nam je bilo potpuno jasno da dokazani antidemokrata Milo Đukanović, ne može biti partner u procesu koji treba da dovede do demokratije, slobodnih i fer izbora.

Ipak, zbog najave samostalnog nastupa našli ste se na udaru dijela medija i političkih partija. Vaš komentar?

BEČIĆ: Polazeći od prethodnog, jasno se da zaključiti da ne zavisimo ni od koga, da odluke donosimo isključivo na organima stranke, da nas ne zanimaju neformalni i formalni centri moći u Crnoj Gori ili van nje, da polažemo račune samo članovima, simpatizerima i građanima Crne Gore, te da ćemo i đalje ostati dosljedni i principijelni, jer je to put uspjeha, koji će dovesti do konačne pobjede nad onima koji pokušavaju svako parče naše prelijepe države da strpaju u svoje džepove i džepove svojih prijatelja. Mislimo svojom glavom, tako da će partijom upravljati isključivo njeni članovi i njeni organi. Od tog principa ni za jotu nećemo odstupiti. Dao sam riječ, a vi provjerite da li će tako i biti.

Dakle, da li je odluka GO Demokrata o samostalnom nastupu na parlamentarnim izborima definitivna?

BEČIĆ: Da. Odluka Demokrata o samostalnom nestupu na parlamentarnim izborima je konačna i definitivna. I nju niko i ništa ne može promijeniti. Podsjećanja radi, Glavni odbor Demokrata je odluku o samostalnom nastupu na narednim izborima pod sloganom „Pobjede, a ne podjele” jednoglasno donio još u junu mjesecu 2015. godine. Tako da navedena odluka našeg Glavnog odbora, kao i sve ostale koje smo donijeli u ovim složenim političkim vremenima, ni jednog trenutka nije dovedena u pitanje. Za nas data riječ ima snagu zakona, iz prostog razloga što odluke ne donosimo zarad taktičnosti ili tvrđenja pazara, već iskrenog uvjerenja da bez nove vrijednosti, bez mlađih ibez apstinenata, nema pobjede nad Acom i bracom u Crnoj Gori.

Da li je bilo nekih preliminarnih razgovora sa liderom Demosa Miodragom Lekičem o predstojećim izborima i načinu nastupa?

BEČIĆ: Imam korektnu komunikaciju sa predstavnicima opozicije, samim tim i sa gospodinom Lekićem. Zaista se trudim da njegujem međusobno uvažavanje i poštovanje u mjeri mogućeg sa svima koji predstavljaju opozicione političke subjekte, bez obzira na razlike u metodama političke borbe. Lekić, kao ni bilo koji drugi lider opozicionih partija u komunikacijama koje smo ostvarivali za ovih duže od godinu dana, nije nikada pokušao da učini upitnim odluku Demokrata o načinu našeg nastupa na izborima. Ovo je poruka svima, ono što vam saopšte iz Demokratske Crne Gore, ono što Demokrate utvrde na organima stranke, ono što izgovorimo na našim pres konferencijama za nas predstavlja zakon, kojeg ćemo poštovati sve dok postojimo.

Da li izlazak opozicije u pet, šest kolona rapidno smanjuje njene šanse da ugrozi DPS na predstojećim izborima?

BEČIĆ: Mnogi izborni procesi u prethodnom periodu su pokazali da suština uspjeha opizicije nije u načinu nastupa, kako to neki često u oskudnoj snazi žele predstaviti. Uspjeh opozicije zavisi od toga da li se uvažavamo, poštujemo, dogovaramo, iskreno sarađujemo i težimo ostvarenju zajedničkog cilja. Samostalan nastup, sam po sebi, ima mnogo prednosti iz ugla stvaranja nove vrijednosti i poraza vlasti, posebno kada govorimo o subjektima koji su novi, mladi, čisti, nekompromitovani, infrastrukturno jaki, progresivni, moderni i građanski nastrojeni, kakav je slučaj sa Demokratama. Naravno, onaj subjekt koji nastupi samostalno, a ne uspije preći cenzus i samim tim raspe glasove, u dobroj mjeri pomaže Demokratskoj partiji socijalista. Tako da uspjeh respektabilnih opozicionih snaga ne zavisi od toga da li će na izborima nastupiti samostalno ili koaliciono, već u odgovoru na jednostavno pitanje Da li će se opozicija baviti opozicijom ili će tri mjeseca pred izbore, u trenucima kada se DPS nalazi u nikad težoj situaciji i unutra, i spolja, konačno svu snagu i energiju usmjeriti upravo ka vlastima, odnosno ključnom konstituentu vlasti koji se izjednačava sa organizovanom kriminalnom grupom, saglasno priznanjima njihovih najodgovornijih funkcionera. Dakle, u Crnoj Gori, bez obzira na broj političkih subjekata i načina njihovog nastupa, birač ima samo dva izbora: ili privatna država Aca i braca ili prelijepa Crna Gora svih nas i svakog od nas. 

Da li ćete insistirati na inicijativi o smjeni predsjednika Vujanovića?

BEČIĆ: Naravno da ćemo insistirati. Niko nema pravo,a posebno Vujanović da krši Ustav i zakone Crne Gore. Svi smo mi pozvani da branimo pravo i pravdu od onih koji pokušavaju da sve pa i Ustav podrede sebi i svojim prijateljima i to sa najodgovornijih pozicija koje pokrivaju. U Crnoj Gori zemlji čuda, gdje nas više ništa ne može iznenaditi, desilo se da predsjednik države gleda na zakon kao na sto za posluživanje sa kog će uzeti samo ono što mu odgovora.

Send this to a friend