Politika

Bečić Vujanoviću: Ne igraj se sa Ustavom, odmah raspiši izbore

“Najnovijom izjavom Predsjednik Crne Gore se usudio da utvrdi da Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore „ne smije, niti bi u bilo kojoj državi mogao opredjeljivati obavezu raspisivanja izbora i uslove za to“. Dodao je da bi zakazivanje izbora u opštinama u okviru Glavnog grada Golubovci i Tuzi i izbora u Glavnom gradu po tom zakonu bilo „posljedica drastične zloupotrebe tumačenja zakona koji je pogrešno tretirao pitanje koje nije u njegovoj ingerenciji””, naveo je Bečić.

Prethodne ocjene i stavove, podvlači on, javno saopštava o Zakonu kojeg je donijela Skupština Crne Gore, isti Predsjednik Crne Gore, koji je taj zakon Ukazom proglasio. 

“Zaboravlja, pritom, da je po tom istom zakonu, u više navrata, donosio odluke o raspisivanju izbora u opštinama kod kojih je došlo do teritorijalne promjene.U državi u kojoj predsjednik države ima takav odnos prema zakonu sopstvene države, nema demokratije niti može zaživjeti vladavina prava. Upravo Zakon, koji se po predsjedniku Vujanoviću ovoga puta „ne smije“ primijeniti obavezuje Predsjednika Crne Gore da raspiše izbore u opštinama u sastavu Glavnog grada kao i vanredne izbore za Skupštinu Glavnog grada”, kazao je Bečić.

Kako ističe, odredbe člana 16 stav 1 tačka 8, člana 17, člana 38 i člana 49a Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore su “toliko jasne i obavezujuće da im tumač ne treba”.

“Iz navedenih zakonskih odredbi jasno proizilazi da izdvajanje gradskih opština Golubovci i Tuzi u opštine u okviru Glavnog grada predstavlja teritorijalnu promjenu, zbog koje nesporne činjenice je Predsjednik Crne Gore bio dužan raspisati navedene izbore. Navedene, zakonom utvrđene obaveze Predsjednik Crne Gore do sada nije izvršio, pokušavajući da drastično kršenje zakona, na opšte zaprepašćenje stručne i ukupne javnosti ovoga puta opravda ocjenom da je u pitanju zakon koji se ne smije primijeniti, jer je pogrešno tretirao pitanje koje nije u ingerenciji tog zakona. Ako je i od Filipa Vujanovića, mnogo je”, istakao je Bečić.

Ustav Crne Gore obavezuje svakog da se pridržava Ustava i zakona, pa i predsjednika države.

“Na zakonu zasnovana prava i slobode građana dužni ste poštovati i raspisati naznačene izbore. Za svako drugačije postupanje mora se snositi odgovornost. Obećavamo Vam da će takvo vrijeme, vrijeme odgovornosti od koje niko neće moći pobjeći, pa ni Vi, uskoro doći u Crnoj Gori”, zaključio je predsjednik Demokrata.

 

 

Send this to a friend