Politika

Berane: Otvorena deveta Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate

Ovogodišnja škola, kako je rečeno, biće posvećena desetoj godišnjici nezavisnosti Crne Gore.

Na otvaranju su govorili v.d. državne sekretarke za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Vera Joličić-Kuliš, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP za Crnu Goru Fiona Mekluni i zamjenik predsjednika Opštine Berane, Dragutin Joksimović.

“S pravom možemo biti zadovoljni i ohrabreni dostignutim rezultatima – kako na unutrašnjem, tako i na spoljno-političkim planu. Crna Gora je, iako mala, od obnove nezavisnosti, slijedila principijelan, ne uvijek jednostavan, ali dosljedan strateški spoljnopolitički kurs, zahvaljujući čemu je danas prepoznata kao uspješna priča u regionu, kao predvodnik u evropskim i evroatlantskim integracijama – kao pouzdan i odgovoran partner. Na nama je obaveza da ovim putem nastavimo i ispunimo očekivanja“, kazala je Kulis.

Ona je konstatovala da je Crna Gora od dana kada se crnogorska zastava prvi put zavijorila na Ist Riveru 2006. do jula ove godine kada je crnogorska delegacija, na čelu sa predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem kao pozvana zemlja učestovala na NATO Samitu u Varšavi, prešla dug i zahtjevan put reformi i demokratskog preobražaja društva.

Stalna predstavnica UNDP za Crnu Goru Fiona Mekluni je kazala da su razmjena iskustava, aktivno umrežavanje i napredne komunikacione vještine od izuzetne važnosti za uspješno bavljenje diplomatijom, naročito u današnje vrijeme dinamičnih promjena na međunarodnoj sceni.

“Stoga nam je veliko zadovoljstvo što je deveta po redu diplomatska akademija Gavro Vuković okupila mlade diplomate i predavače iz 38 zemalja svijeta koji će u narednih sedam dana razmatrati ključne aspekte i principe moderne diplomatije“, kazala je Mekluni.

Potpredsjednik opštine Berane Dragutin Joksimović je izrazio zadovoljstvo što se u Beranama, gradu iz kojeg potiče rodonačelnik crnogorske diplomatije Gavro Vuković, organizuje deveta Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate iz različitih zemalja svijeta. 

On je izrazio uvjerenje da će polaznici škole svojim znanjem, energijom i radom opravdati povjerenje država koje su ih delegirale i da će škola biti dodatni podstrek novim prijateljstvima i novim saznanjima.

Ljetnju školu organizuju Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, uz podršku Programa za razvoj kapaciteta CDP Kancelarije UNDP u Crnoj Gori. 

Škola se održava od 18. do 21. jula, među polaznicima je preko 48 mladih diplomata iz trideset sedam zemlje, a predavači su istaknuti praktičari i teoretičari međunarodne politike.

Send this to a friend