Politika

Bez podrške izmjenama Zakona o medijima

Prijedlog su podnijeli poslanici Genci Nimanbegu, Rifat Rastoder i Andrija Popović.

Nimanbegu je, obrazlažući prijedlog, podsjetio da je Ustavom zagarantovano da se sloboda izražavanja može graničiti samo pravom drugoga na dostojanstvo, ugled i čast, i ako se ugrožava javni moral i bezbjednost Crne Gore, prenosi agencija MINA.

Kako je naveo, određeno je da nadležni sud može spriječiti širenje informacija i ideja putem sredstava javnog informisanja samo radi sprječavanja pozivanja na nasilno rušenje Ustavom utvrđenog poretka, očuvanja teritorijalnog integriteta Crne Gore, sprječavanja propagiranja rata, podstrekavanja nasilja ili vršenja krivičnog djela, i sprječavanja propagiranja rasne, nacionalne i vjerske mržnje.

“Nas nekoliko kolega koji smo potpisali ovaj Prijedlog bili smo rukovođeni time da se država pokazala dosta neefikasnom da zaustavi podrivanje ugleda cjelokupne sudske i tužilačke vlasti, iz razloga što su pojedini mediji kontinuirano ugrožavali harmoniju i javni moral“, kazao je Nimanbegu.

On je rekao da je predlogom predviđeno da se zabrana distribucije medijskih sadržaja radi na osnovu odluke suda, „a ne tužioca, kao što su pojedini mediji neprecizno prenosili ranije“.

Nimanbegu je kazao da se treba usaglasiti oko visine prekršajnih naloga, i da je za predlagače prihvatljivo da to bude od hiljadu do četiri hiljade eura.

Predložene izmjene i dopune podržali su predsjednik Odbora Džavid Šabović i članovi Veljko Vasiljević i Željko Aprcović, poslanik Emilo Labudović je bio protiv, dok su ostali članovi tog tijela bili uzdržani.

Labudović je kazao da je i ranije glasao protiv takvog rješenja, jer se, kako je naveo, sloboda medija ne može regulisati zabranom.

“Jedini ko može da upristoji medije su sam mediji“, zaključio je Labudović.

Poslanica Demokratske partije socijalista DPS Marta Šćepanović kazala je da neće podržati predložene izmjene jer sadrže brojne pravne nelogičnosti.

“Inače smatram da je ovo korak unazad u odnosu na važeće rješenje“, dodala je Šćepanović

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić rekao je da će biti uzdržan, jer je nekoliko poslanika ranije potpisalo zakon koji je tretirao istu materiju, a sada nema njihovih potpisa.

“Potrebna je dodatna informacija da li je došlo do odstupanja u odnosu na ono što je bio raniji predlog, a u komunikaciji sa predlagačima ćemo imati stav Pozitivne do plenuma“, kazao je Perić.

Prema njegovim riječima, apsolutno je nesporan cilj da se multietnički sklad i javni moral u Crnoj Gori “zaštiti od divljanja medija“.

Nimanbegu je kazao da u predloženim izmjenama i dopunama nema nikakve namjere da se ograniči sloboda medija ali, kako je naveo, čovjek ima ustavno pravo da mu budu zaštićeni dostojanstvo, ugled i čast.

“Ovdje se desilo da su državne strukture zakazale, samim tim da je državni tužilac preinačio krivičnu prijavu koju sam podnio protiv jednog tabloida na najniži nivo, i on je kažnjen sa tri hiljade eura za ono što je moglo da crta metu na pojedinim članovima mog naroda u Crnoj Gori“, rekao je on.

U prijedlogu se, kako je pojasnio, samo definiše ko pokreće proceduru i na osnovu čega jedan sud može zabraniti distribuciju ako se djelo ponovi.

“Skupštinska služba je potvrdila da ovaj zakon nije suprotan Ustavu i našem zakonodavstvu, i svako drugo glasanje u ovom odboru ocijeniću kao političko, a ne pravno“, zaključio je Nimanbegu.

Odbor je na današnjoj sjednici, većinom glasova, podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji su podnijeli poslanici Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Janko Vučinić.

Send this to a friend