Politika

Blagosiljao ga Amfilohije, u Crnoj Gori nepoželjan

To je Pobjedi saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija uz napomenu da su mjere protiv Malofejeva uvedene zbog djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Malofejev, oligarh blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, na listi je ruskih državljana kojima je Evropska unija uvela sankcije zamrzavanja imovine i zabrane putovanja u zemlje EU.

Odluku Savjeta Evropske unije o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera prema Malofejevu od 17. marta 2014. godine podržala je Vlada Crne Gore i produžavala svakih šest mjeseci.

Iz MVPEI je saopšteno da je posljednja odluka o sankcijama prema ruskim državljanima među kojima je i Malofejev donijeta 14. septembra 2015. godine.

Blagodetni oganj

Šira javnost u Crnoj Gori je za Malofejeva prvi put je čula sredinom aprila prošle godine kada je finansirao i organizovao donošenje ,,blagodetnog ognja” ispred Cetinjskog manastira. Zbog tog čina Malofejev je dobio blagoslov od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.

“Ako je Malofejev grešan onda ga je ovaj oganj spasio”,  besjedio je Amfilohije o ruskom oligarhu.

Ispostavilo se da tadašnja podrška Amfilohija Malofejevu nije bila slučajna, već dio šireg udruživanja radikalnih političkih ekipa. 

Prema saznanjima Pobjede, upravo su Srpska pravoslavna crkva i Ruska pravoslavna crkva bile preporuke da Andrija Mandić u udarnom terminu televizije ,,TV Carigrad” iznese skandalozne stavove o NATO savezu kao ubicama kao i da najavi sukobe u Crnoj Gori ukoliko ne bude raspisan referendum o članstvu u Alijansi.

Stvarno, ko je Konstantin Malofejev?

Po uticajnoj ruskoj novini Gazeta, kojoj je Malofejev dao opširan intervju, ruski oligarh je vatreni monarhista, jedan od omiljenih Putinovih tajkuna koji se zalaže za ponovno uspostavljanje ruske imperije u punom obimu. U Rusiji je 2014. godine pokrenuo pravoslavnu TV stanicu ,,Carigrad“ koja promoviše takve stavove.

“Snažno se zalažem za savez pravoslavnih država koji bi činile Rusija, Bugarska, Grčka i Srbija”,  rekao je nedavno oligarh ruskim medijima. Ostalo je nejasno da li pod pojmom ,,Srbija“ Malofejev računa i teritoriju Crne Gore i bosanski entitet Republika Srpska. 

Malofejev je, kako piše utucajna ruska Gazeta, nazivan ,,Putinovim Sorošem“ zbog veza sa elitom Kremlja, a osnivač je i vlasnik investicione kompanije „Maršal kapital partners”, koja veliki dio novca ulaže u telekomunikacije, medije i tehnologije.

Zbog optužbi ukrajinske vlade da u ime Kremlja finansira proruske pobunjenike na istoku Ukrajine, Malofejeva su, osim država EU, sankcionisale i Kanada i SAD. To je samo doprinelo njegovoj rastućoj popularnosti i uticaju u Rusiji.

U izjavama za ruske medije oligarh je kao motiv za ulaganja u medije naveo ,,širenje pravoslavnih, patriotskih i imperijalističkih vrijednosti i načina života”.

Lider Nove Andrija Mandić potpuno se ukopio u profil koji je poželjan za ruskog oligarha izjavom da je Crna Gora pravoslavna država kojoj je ulaskom u NATO ugrožen način života.

“Ono što je jako bitno jeste da ne bude ugrožen naš način života. Mi smo pravoslavna država, pravoslavan narod i mi doživljavamo Ruse kao nama najbliže. Crnoj Gori su Srbija i Rusija najbliže države i mi želimo u budućnosti da se sačuvamo jer nam je to zalog od naših predaka”,  rekao je Mandić ruskoj televiziji. Molofejev je prema pisanju ruskih medija snažan protivnik gej prava i sponzoriše konferencije o vrijednostima tradicionalne porodice kojima prisustvuju oštri protivnici gej brakova.

“Odrasla osoba može odabrati sopstveni način zabave u spavaćoj sobi, ali država i poreski obveznici ne bi trebalo da podržavaju učenje djece različitim vidovima seksualnih perverzija”,  rekao je Malofejev.

Njegova „Velika fondacija Svetog Vasila” je najveća ruska pravoslavna dobrotvorna organizacija, a podigao je i bogosloviju nedaleko od Moskve. 

Malofejev je vlasnik i jedne popularne grčke televizije, dok je u Bugarskoj ušao u posao kupovine kanala TV7 i ,,News 7″ sa kontroverznim bugarskim tajkunom Cvetanom Vasilevim, donedavnim vlasnikom ,,Staklare Paraćin”.

 

Send this to a friend