Politika

Blažić: Crna Gora nema Vladu u sjenci, jer nema ni opoziciju

Blažić kaže da u svim višestranačkim parlamentarnim sistemima opozicija ima jedan zadatak-da promijeni vlast. 

’’Svaka ozbiljna opozicija ima vladu u sjenci. Šta je u stvari Vlada u sjenci? Vladu u sjenci čine prepoznati autoriteti, ne samo politički , već i profesionalni, koji sjede u parlamentu kao opozicija i po prinipu analogije sastava vlade i podjele resora, formiraju svoju vladu u sjenci. Onda vi tačno znate da u jednoj opoziciji postoji ministar u sjenci zdravlja, ministar ekonomije,finansija i tako dalje. Dakle to je sistem analogije-imate izabranu, legitimnu Vladu i imate Vladu u sjenci koja kontrira’’, pojašnjava Blažić.

On navodi da Crna Gora nema Vladu u sjeci jer nema opoziciju.

“Zato su nama poslanici pojedini ministri i prosvjete i kulture i ekonomije i spoljnih i unutrašnjih poslova. Imamo univerzalne ministre’’, poručuje Blažić.

Priča koja je bila aktuelna prije vlade u sjenci-ona o vladi nacionalnog jedinsta ili prelaznoj vladi ne pije vodu posmatrano sa ustavno-pravne strane ocjenjuje Blažić. 

’’Sva priča opozicije o prelaznoj Vladi je potpuno prazna priča, to je priča koja nema temeljni osnov u ustavno-pravnom sistemu. Ako su na nepravu htjeli da stvaraju pravo, onda je to druga priča. Ovdje imate situaciju da jednostavno ustavnopravno ne postoji mogućnost. Postoji teorijski mogućnost da se izvrši promjena u Vladi , ali ta Vlada, koja bi egzistirala do kraja mandata, morala bi da ima premijera kojeg sad ima, inače nema Vlade’’, smatra Blažić.

Blažić pojašnjava da nema vlade kontinuiteta, osim u ovoj situaciji, da bude promjena, ali premijer ostaje isti. 

“Svaki pokušaj promjene reflektuje nove izbore. Ustav je vrlo jasan. Ustav je rekao da se Vlada formira nakon sprovedenih parlamentarnih izbora. Tačka. I tu je kraj priče. Nema nove vlade , sa novim premijerom, sa novim ministrima, dok se ne desi pravna situacija ili da Vlada podnese ostavku ili da se Vlada razriješi , odnosno da mandatar podnese ostavku pa da padne čitava Vlada. Onda se raspisuju izbori. U ustavno-pravnom smislu to je potpuno jasno’’, zaključio je Blažić.

 

Send this to a friend