Politika

Blažić: Politička trgovina je uvod u bezakonje

On je za Pobjedu prokomentarisao pregovore koje u parlamentu trenutno vode dio opozicije i predstavnici vlasti o raspodjeli funkcija u ministarstvima i javnim preduzećima, ističući kako to predstavlja potvrdu prakse ovdašnjih političara da društvena pitanja rješavaju dogovorima. 

Takav način političkog dijaloga, prema njegovim riječima, u potpunosti negira ustavni princip vladavine prava.

“Svi ti dogovori koje oni sklapaju imaju jedan veliki problem, koji se povlači kroz pitanje: Kako oni misle da sprovedu te dogovore? Jer, što se tiče kadrova, počev od rukovodećih pozicija pa do izvršilačkih mjesta u državnoj upravi, zakon je potpuno jasan i tu dileme nema mora se sprovesti zakonska procedura za bilo koje radno mjesto. Prvo ide postupak internog oglašavanja unutar organa, zatim između organa i, ukoliko ne bude kandidata, raspisuje se javni konkurs. Ako je riječ o visokorukovodnom kadru, a očigledno jeste, onda je u pitanju javni konkurs. Svaki građanin ima pravo da se prijavi na javni konkurs za bilo koje rukovodeće mjesto u državnim organima i to je ustavni princip”, objašnjava Blažić. 

Obećavajući jedni drugima nešto nad čime nemaju ovlašćenja oni, dodaje Blažić, politički trguju stvarima koje po pravilu moraju da se rješavaju zakonom.

“Mi smo sad pričali o rukovodećim funkcijama po ministarstvima i organima državne uprave. Slična je situacija i sa javnim preduzećima, jer i tamo moraju biti raspisani javni konkursi. Imamo 30.000 nezaposlenih ljudi, od čega je 10.000 visokoškolaca. Pretpostavljam da će neko od tih 10.000 visokoškolaca konkurisati i onda se postavlja pitanje na koji način oni misle da sprovedu tu svoju političku trgovinu. Nažalost, oni trguju interesima građana”,  ocjenjuje Blažić.

On se osvrnuo i na prijedlog premijera o proširivanju ovlašćenja kada je riječ o državnim funkcijama.

“Očigledno su zaboravila gospoda da ovlašćenja nijesu privatna stvar ni premijera ni političkih lidera, već su utvrđena isključivo zakonom. Naši politički lideri se dogovaraju o nečemu o čemu uopšte nemaju ovlašćenja da se dogovaraju. Oni mogu da se dogovaraju na nivou principa, ali nikako o konkretnim pozicijama i ljudima na tim pozicijama”, pojašnjava on.

Osim toga, dodaje Blažić, nijedan javni oglas ne može da se sprovede za manje od četiri do pet mjeseci, pa se onda postavlja pitanje čemu uopšte dogovori.

“Hoćete proširena ovlašćenja? U redu, nema problema, hajde izmijenite zakon. Čak i da ga mijenjaju po hitnom postupku, taj zakon prvo neko mora da napravi, pa mora da prođe preceduru resornih ministarstava, pa sekretarijat za zakonodavstvo da da mišljenje, pa da se utvrdi prijedlog Vlade, pa da se prijedlog Vlade pošalje parlamentu, pa parlament da ga stavi na dnevni red. Dakle, to nije tako jednostavna procedura kako oni misle”, objašnjava on.

Blažić zaključuje kako se stiče utisak da predstavnici vlasti i opozicija kroz aktuelni parlamentarni dijalog zapravo razgovaraju o stvarima koje su u njihovom privatnom vlasništvu.

“Pa daju jedni drugima nešto privatno. To već može da ide. Ono što im je ostalo u nasljedstvu mogu da dijele između sebe, ali ne i ono što nije njihovo. Ova država nije njihova privatna svojina”,  poručio je profesor Blažić.

Najave učesnika parlamentarnog dijaloga da će leks specijalisom (posebnim zakonom) zaokružiti eventualni politički dogovor za profesora Blažića predstavlja potpuno bezakonje.

“Te priče pametnjakovića o nekakvom leks specijalisu vrlo jasno govore da ova država, iako nije država vladavine prava, tek sad izgleda počinje da bude država vladavine neprava. Ako misle da tako mogu da izgrađuju savremenu državu, grdno se varaju”,  naveo je Blažić.

 

Send this to a friend