Politika

Bokeški forum kritikuje podgoričku vlast: I dušu bi nam uzeli da mogu!

A to potvrduđuje, kažu oni, putujući cirkus Ministarstva turizma i održivog razvoja koji je svoju kulminaciju imao u Opštini Tivat, predlaganjem Nacrta Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore.

“Bahata i, po Boku, maćehinska vlast moraće ipak Bokelju da objasni: zašto on na svojoj đedovini, koju ima vjekovima, ne može da gradi na 100 metara od mora, ako su njegove nove „komšije“ bliske vlasti kuće sagradile na pjenu od mora? Kakvi su to silni kamenolomi predviđeni i mineralna blaga otkrivena na, do sad nepoznatim, nalazištima? Kako zamišljaju da kroz Krtole realizuju projekat gasovoda, kad ni vodovod i kanalizaciju ne mogu završiti kako treba? U ozbiljnoj smo opasnosti da svi zajedno odletimo u vazduh, što bi možda određene strukture i priželjkivale, pa bi Podgorica dobila izlaz na more. Da nije tragično, bilo bi komično”, ističu u saopštenju.

Iz Bokeškog foruma kažu da njihovo poigravanje inteligencijom i životom bokeškog stanovništa, kojem je kompletna privreda uništena, a od turizma mu se ne omogućava da živi, dostiže vrhunac.

“I dušu bi nam uzeli da mogu”, ističu iz Bokeškog foruma.

Ipak, dodaju, velika je i teško osvojiva tvrđava bokeška duša i bokeška kultura! Živjela je i preživjela vjekove. Živjeće i dalje.

“Živjeće kroz Bokeljsku mornaricu, kroz Tripundanske svečanosti, kroz slave i krsna imena, kroz mnogo toga što ovdašnje stanovništvo bez obzira na nacionalnu i vjersku različitost čini specifičnim i konačno ujedinjenim. I drugačijim od svih drugih. Živjeće dok žive Bokelji koji neće dozvoliti da Boka bude bilo čiji geto”, zaključili su u saopštenju.

 

Send this to a friend