Politika

Brajović će imati najmanje dva potpredsjednika

Osnivačka skupština Socijaldemokrata biće održana u petak, 31. jula.

Kada su u pitanju ključna programska dokumenta Statut i program partije, oni će, prema saznanjima Pobjede, biti bitno drugačiji u odnosu na rješenja koja su aktuelna u Socijaldemokratskoj partiji.

Tako je Statutom Socijaldemokrata predviđeno da će predsjednik partije, za kogaje izvjesno da će biti izabran Ivan Brajović, imati najmanje dva potpredsjednika, koji će se kao i predsjednik, birati na Kongresu. Po Statutu SDP-a samo se predsjednik bira na Kongresu, koji kasnije Glavnom odboru predlaže svoj tim, Predsjedništvo i potpredsjednike partije.

Ključna promjena u Statutu je kandidacioni postupak u kojem se dozvoljava bilo kojem članu partije da se kandiduje na najviše partijske funkcije. Detaljno se razrađuje proces za izbor organa partije gdje se otvara prostor da se svako kandiduje za partijske funkcije koje se biraju tajnim glasanjem na GO.

Statutom Socijaldemokrata predviđeno je formiranje foruma omladine, foruma žena kao i foruma penzionera, što je novina na crnogorskoj političkoj sceni. Takođe, Statutom Socijaldemokrata je predviđen znatno veći sastav glavnog odbora koji će imati ukupno preko 100 članova.

Kada je u pitanju program, u ključnom partijskom dokumentu se članstvo u EU i NATO navodi kao ključni državni prioritet.

Program osim preambule prepoznaje nekoliko cjelina: državni identitet kroz dužnost njegovanja državotvorne svijesti, vladavinu prava, članstvo u EU i NATO. Četvrta stavka u programu je ekonomija, peta zdravstvo i socijalna politika i šesta obrazovanje. Druga sjednica Koordinacionog odbora, koja će biti održana danas, okuplja sve predstavnike inicijalnih odbora koji su izabrani u crnogorskim opštinama. 

 

Send this to a friend