Politika

Brajović: Đukanović ne želi moju i ostavku Lazovića

Nakon što je juče Glavni odbor Socijaldemokratske partije SDP odlučio da zvanično i zatraži od premijera Mila Đukanovića smjenu ministara Vujice Lazovića i Ivana Brajovića, stigao je odgovor od Brajovića.

Gostujući u emisiji “Živa istina“, Brajović je kazao da ostaje pri stavu da neće napustiti funkciju.

“Potpuno sam siguran da Vujica Lazović i ja mnogo dosljednije ostvarujemo program, na osnovu kojeg smo birani na koalicionoj listi,nego što to rade naše bivše kolege u parlamentu, različitim glasanjima, sa različitim subjektima o pojedinim zakonima. I drugo, ovo nije pojedinačno napuštanje partije Ivana Brajovića ili nekog drugog, ovo je duboka podjela u bivšoj partiji, iz koje, siguran sam, šta god oni rekli da je većina na strani Socijaldemokarata“, istakao je on.

Brajović kaže da je o zahtjevu SDP-a razgovarao sa premijerom. Nema ni nagovještaja, napominje on, da treba da napusti ministarsku funkciju.

“Premijer je saopštio da mi sa punim pravom obavljamo svoj posao i vjerujem da je zadovoljan obavljenim poslom i od strane mene i Lazovića“, poručio je Brajović.

Prema njegovim riječima, odgovornost od potencijalnog rušenja Vlade, treba da snose oni koji misle da, eventualno u ovom trenutku treba da postave takvo pitanje.

Brajović je kazao da, iako se mogao steći utisak da je odlluku o napuštanju partije donio lako, to je bila, ističe  njegova najteža politička odluka. Otkriva šta se zapravo desilo na posljednjem kongresu SDP-a.

“Da jedan čovjek glasa za 27 delegata, uzima njihove listiće i glasa, da se delegati iz pojedinih Odbora zaključavaju u prostorije van kongresne sale. Tako su delegati iz Rožaja, Bijelog Polja bili zaključani u kancelarijama, dok ne pokažu za koga su glasali, sem naravno onih koji su odbili da to urade. Džavid Šabović je bio čovjek koji je glasao za značajan broj delegata iz Plava i Gusinja, zaista mi je neprijatno da pričam o tome“, naglasio je on.

Na pitanje da li je njegova kandidatura bila posljedica namjere da SDP postane privezak DPS-a, te da li je očekivao takvu etiketu, Brajović kaže da nije i dodaje da takve stvari ne mogu da se vežu za njega.

“Nijesam ja bio neko ko je znao da govori na praznim predizbornim skupovima, da tumači istoriju koju stvara Milo Đukanović. Ja mislim da će biti korektan da kaže da sam ga upozoravao da ta snishodljivost nikako nije bila primjerena nekome ko je predsjednik partije“, dodao je on.  

Na pitanje da li će prema “sindromu malih razlika“ isto desiti i sa SDP –om i Socijaldemokratama i dovesti ih na potpuno suprostavljene djelove crnogorske scene, bar kada je posrijedi izbor političkih partnera, Brajović je rekao da su u tom smislu vrlo precizno zacrtali s kim mogu da prave političke aranžmane.

“U tom smislu nema nikakve dileme da mi našu socijaldemokatsku matricu nećemo mijenati, a da li će oni to je pitanje za njih, ne želim u njihovo ime da odgovaram“, poručio je on.

Brajović je kazao da za većerašnju Osnivačku skupštinu Socijademokata vlada nevjerovatna energija, te da će joj prisustvovati oko 500 ljudi. 

Send this to a friend