Politika

Brajović: Porodični biznis pokretač privrednog razvoja

“Zato insistiramo na osnivanju državne razvojne banke, koja će pod mnogo povoljnijim uslovima nego postojeće banke na našem tržištu finansirati razvoj malog, srednjeg i porodičnog biznisa, rekao je on.

Kako je naveo, SD posvećen snažnom ekonomskom razvoju, koji će biti jedan od osnovnih pravaca njihovog političkog djelovanja u narednom periodu.

“Želimo da promijenimo model našeg privrednog rasta, jer smatramo da ne treba da se zasniva samo na stranim investicijama, iako su one itekako potrebne. Kvalitetni strani partneri su neko koga ćemo uvijek ohrabrivati, i nikako ga tjerati kao što je situacija sa pojedinim političkim partijama”, poručio je Brajović. 

SD je, prema njegovim riječima, kreirao programske predloge kroz intenzivnu kominikaciju sa uspješnim porodičnim firmama, jer smatraju da oni koji u budućnosti budu participirali u vlasti moraju temeljiti svoje djelovanje na značajnim iskustvima takvih kompanija. 

“Zato smo i posjetili poslodavca, vlasnika porodične kompanije koji zapošljava deset ljudi i posluje uspješno preko deset godina, isplaćujući uredno zarade zaposlenima i izmirujući obaveze prema državi”, kazao je Brajović.

On je podsjetio da, prema analizama, jedno radno mjesto košta deset hiljada EUR, zbog čega su u SD predložili transfromaciju programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca, tako da se ta sredstva koja iznose deset miliona EUR na godišnjem nivou usmjere na kreditiranje poslodavaca uz njihovu obavezu da četiri godine zadrže zaposlenog. 

“To znači da bi se po tom osnovu u naredne četiri godine otvorilo četiri hiljade novih radnih mjesta. Takođe, insistiramo na novom poreskom sistemu, na progresivnom oporezivanju koje će relaksirati poslodavca što će dovesti do povećanja zaposlenosti, ali i prelivanja značajnog dijela radnika iz neformalne zone u legane tokove”, saopštio je Brajović.

Prema njegovim riječima, SD će stimulisati i razvoj socijalnog preduzetništva, jer se njegovim razvojem jača ukupna harmoniija društva. 

“To posebno ako se ima u vidu da se time stvara sistem vrijednosti koji njeguje pristup razvoju društvenog preduzetništva na principima koji se odnose na ljude kojima prijeti socijalna isključenost, ili se već nalaze u tom statusu, što je jedan od presudnih faktora uspostavljana društva jednakih šansi”, zaključio je Brajović.

Send this to a friend