Politika

Brisel: Napredak Crne Gore ohrabrujući znak pred sastanak NATO ministara

Povodom okončanja petog ciklusa Akcionog plana za članstvo MAP, u okviru Intenziviranih i fokusiranih razgovora sa NATO, danas je u Briselu održan sastanak Sjeverno-atlantskog savjeta NAC i Crne Gore kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Crnogorsku delegaciju predvodili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Lukšić i Pejanović Đurišić su informisali o rezultatima aktivnosti sprovedenih u okviru petog ciklusa MAP, sa akcentom na kampanju za podizanje podrške javnosti za članstvo u NATO i reforme u oblasti vladavine prava. 

“Crna Gora je u potpunosti i bespovratno posvećena svom evropskom i evroatlantskom putu, uvjerena da je to u najboljem interesu za dugoročni prosperitet i stabilnost Crne Gore, kao i cijelog regiona“, istaknuto je na sastanku. 

Naglašeno je da će Crna Gora i dalje nastaviti da predano radi na reformi svog društva, i da će poziv za članstvo u NATO koji uskoro očekujemo biti veliko ohrabrenje u tom pravcu. 

Članice NATO su pohvalile napredak koji je Crna Gora do sada ostvarila u sveobuhvatnim reformama kao i čvrstu posvećenost i političku volju koju je pokazala u procesu pristupanja NATO. 

“Posebno je potenciran vidljiv napredak u povećanju podrške javnog mnjenja koji je rezultat intenzivne kampanje, kao i konkretni rezultati u cilju jačanja pravnog sistema“, navedno je u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. 

NATO članice su pozdravile spremnost Crne Gore da nastavi reforme i u narednom periodu. 

Lukšić i Pejanović Đurišić imali su i odvojeni bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom na kojem je detaljnije bilo riječi o aktivnostima koje predstoje u narednom periodu.

Send this to a friend