Politika

BS,LP, Forca: Skupštini potreban predsjednik što prije

Kako je ranije saopštio premijer Milo Đukanović, to nije pravedno po njegovom mišljenju.

”I mi ćemo u narednim danima imati sa njim akonsultacije da vidimo kako to da riješimo”, saopštio je premijer prije nekoliko dana.

Da li je sastanka i razgovora DPS-a i Pozitivne bilo, radio Antena M danas nije uspio da sazna. 

Mediji su posljednjih dana pisali da bi mjesto predsjednika Skupštine trebalo da pripadne upravo Pozitivnoj, odnosno Azri Jasavić iz te stranke, a osim toga i jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Komentarišući te navode, doskorašnji predsjednik Skupštine Ranko krivokapić kazao je da to mjesto treba da bude izbor i volja građana a ne političkih kalkulacija.

”Ja zaista smatram da do izbora Skupština može da funkcioniše u tom v.d stanju i nema potrebe birati novog predsjednika jer je ostalo manje od dva mjeseca aktivnog rada ”, ocijenio je lider SDP-a.

Sa druge strane međutim, Krivokapićeve kolege iz ostalih stranaka ne misle tako. 

Koalicioni partneri DPS-a smatraju da je ta funkcija bitna za državu i predsjednik je potreban pa i na dva mjeseca. ALmer Kalač iz Bošnjačke stranke nije saglasan sa Krivokapićevom matematikom.

“Nije tu riječ o dva mjeseca. Ovaj saziv vodi Skupštinu do rezultata izbora, a to je do oktobra, tako da ne govorimo o dva mjeseca”, pojasnio je Kalač.

Genci Nimanbegu iz Force kaže da je rano govoriti o tome kako će ko glasati a ne zna se ni ko će biti predložen. Predsjednika Skupštine, objašnjava, predlaže najmanje 10 poslanika i on mora biti neko od poslanika.

”Ne vidim nikakvog razloga d se ne bira predsjednik. Ta funkcija je jako važna. To svi znaju, ali možda eto u prilog tome ide i činjenica da, ukoliko je predsjednik države spriječen da obavlja tu funkciju, tu obavezu preuzima predsjednik Skupštine. Dakle, Skupština mora imati predsjednik i to su neke stvari koje se u demokratiji moraju poštovati”, kazao je Nimanbegu.

Saglasan sa njim i Andrija Popović iz Liberalne partije.

”Mislim da bi bilo dobro izabrati predsjednika Skupštine, jer mora postojati prvi među jednakima, a osim toga i zbog brojnih međunarodnih obaveza”, ocijenio je Popović.

Almer Kalač iz Bošnjačke stranke kaže da je jasno da će potpredsejdnici odraditi posao kako treba.

”Oni bi odradili kako treba i tu nema nikakve dileme. Ali ipak Skupština je institucija u samom vrhu države koja mora imati predsjednika. E sad, da li će on biti iz Pozitivne ili neke druge stranke, to je već neka druga priča. Sada je brojno stanje poslanika potpuno, predsjednik se bira iz redova poslanika, ne vidim ni jedan jedini razlog da predsjednik ne bude izabran”, kazao je Kalač.

Upitan da li bi podržali kandidata kojeg bi DPS predložio u eventualnom dogovoru sa Pozitivnom, Kalač potvrdno odgovara uz obrazloženje.

”Kao što sam već rekao, predsjednik se bira iz redova poslanika, a ja smatram da bi većina, opet ne svi, ali velika većina taj posao odradili baš onako kako treba”, kazao je on.

I Liberalna partija podržala bi DPS-ovog kandidata pod određenim uslovima.

”Postoje govorkanja da bi to mogao da bude neko iz Pozitivne. Naravno većina u parlamentu moraće da napravi koalicioni sporazum sa aktuelnom većinom. Ako se sve to proceduralno ispoštuje mogli bismo to podržati,ali naravno ne bez koalicionog sporazuma”, jasan je Popović.

Forca će se o tome izjasniti kad za to dođe vrijeme.

”Vidjećemo kada dođe to na dnevni red. us vakom slučaju mora se voditi računa da to mjesto pripadne nekom ko je sposoban da obavlja tu, nimalo laku funkciju”, kazao je Nimanbegu.

Predsjednik Skupštine bira se i razrješava tajnim glasanjam, na isti način kako je prije nekoliko dana sa te dužnosti smijenjen Ranko Krivokapić.

Send this to a friend