Politika

Bulajić: Prelazna vlada je minimum ispod koga nećemo ići

On je istakao da je za DF minimum zahtjeva od kojih neće odustati na protestima u septembru formiranje prelazne vlada, koja će u ograničenom vremenu stvoriti ambijent i uslove za, po prvi put, organizovanje i održavanje slobodnih, poštenih i demokratskih izbora.

“DF je svojim proglasom 13. jula na velikom skupu u Beranama pozvao sve slobodomisleće, nepotkupljive, dobronamjerne, slobodne i one željne slobode, pravde i pravičnosti da se pridruže protestima koji će otpočeti 27. septembra u Podgorici”, rekao je Bulajić.

Sve stranke vladajuće koalicije predlažu da se odluka o mogućem članstvu u NATO donese u Skupštini. Bulajić kaže da kao demokrate i legalisti, iz Nove srpske demokratije rezultate svakog pošteno, nepristrasno i pravedno organizovanog referenduma doživljavajuu kao vrhunski izraz volje naroda o jednom veoma važnom, rekao bih sudbonosnom pitanju.

“Pitanje učlanjenja Crne Gore u jednu takvu ratobornu i militantnu organizaciju, koja se koristi za sukob civilizacija i koja u cilju ostvarenja politike nekoliko zapadnih zemalja bukvalno ne bira sredstva, a pritom kršeći elementarna ljudska prava i slobode i gazeći elementarne norme međunarodnog prava, zaista smatramo sudbonosnim pitanjem za Crnu Goru i njen narod. S tim u vezi, postavlja se pitanje stvarne izborne volje građana i rezultata na izborima”, ističe Bulajić.

Objašnjava i šta time misli..

“Ako je rezultat izbora odraz neprikosnovene izborne volje građana, kako je moguće da po pitanju učlanjenja u NATO postoji takva disproporcija između izborne narodne volje i politike koju zastupaju partije na vlasti. Da je rezultat izbora pošten i nediskutabilan, logično bi bilo da se preslika i volja naroda po pitanju NATO-a. To je samo još jedan u nizu dokaza da izbori koje organizuje aktuelna vlada nikada nijesu bili pošteni i da ne odražavaju stvarnu volju građana. Takođe, postavlja se i pitanje kako je moguće, pored ovih i niz drugih dokazanih malverzacija, da razne zapadne organizacije iz zemalja tzv. „razvijene demokratije”, koje svih ovih godina prate izbore, baš uvijek konstatuju da je sve bilo „u skladu sa najvišim demokratskim standardima”. A sada ni sve moguće tzv. „ankete” ne pomažu da se uobliči volja građana po pitanju NATO-a. Dakle, stav Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta nije se promijenio i on je sasvim jasan. Jedino i samo građanin, kao izvorni nosilac suverenosti, na pravednom i pošteno organizovanom referendumu može dati nedvosmislen odgovor na to pitanje, a Nova srpska demokratija će predvoditi onaj blok građana koji se protivi učlanjenju Crne Gore u NATO”, naglasio je Bulajić.

Njega ne zanima sukob DPS-a i SDP-a.

“Mnogo više od toga zanimaju me njihove konačne odluke. Konačna odluka o koaliciji partija koje sada čine aktuelnu vladu, prirodno, imaće i odgovarajući odjek u javnosti. Mislim da je 27. septembar mnogo važniji datum. Koalicija koja čini aktuelnu vlast u Crnoj Gori, odnosno te partije, imale su i dosad vremena da donesu konačne odluke i da urade što su naumile. Međutim, nijesu. Svjesno ili ne, stvaraju sve veću krizu i stvoreni vrtlog sve nas vuče na dno. I to je još jedan u nizu razloga koji idu u prilog tvrdnji da je prelazna vlada, svakako, najbolje rješenje”, istakao je Bulajić.

Send this to a friend