Politika

Burić: Lokalna samouprava Danilovgrada nije transparentna

“Iako se od strane čelnika Danilovgrada u medijima često mogu čuti hvale o visokom stepenu javnosti rada lokalnih organa i službi – u praksi tako nešto nije slučaj. Jedan od najznačajnijih mehanizama koji su odbornicima, kao izabranim predstavnicima građana na raspolaganju u cilju dobijanja informacija iz domena rada lokalne samouprave, a do kojih se kroz teme koje su na dnevnom redu Skupštine opštine ne može doći, jesu odbornička pitanja”, navodi Burić.

Kako dodaje, način na koji pojedini organi lokalne uprave odgovaraju na odbornička pitanja je, u stvari, ponižavanje funkcije odbornika. 

“Odbornik kao izabrani predstavnik ima pravo da u cilju što boljeg i savjesnijeg rada u interesu građana Danilovgrada dobije odgovor na sva pitanja koja se tiču rada organa lokalne uprave i upravo zbog toga i Poslovnik Skupštine opštine definiše to pravo kao jedno od osnovnih. Mislim da rukovodioci organa i sužbi u Danilovgradu ne mogu sebi dozvoliti luksuz da na konkretno postavljeno odborničko pitanje daju odgovor da će tražene podatke odbornik dobiti kada dođe u sekretarijat ili preduzeće i lično izvrši uvid u dokumentaciju. Naivno bi bilo pomisliti da je ključni problem na relaciji organ lokalne uprave – odbornik u povjerenju. Ne. Problem je u stepenu transparentnosti, odnosno potrebi da se neki segmenti rada organa lokalne uprave sakriju od odbornika, a samim tim od građana i očiju javnosti”, tvrdi Burić.

On poručuje da je logika danilovgradskih vlastodržaca da odbornik neće ići i neće vršiti uvid, to jest ponižavati i sebe, i građane, i gaziti Poslovnik i Statut Opštine, te će traženi odgovori ostati tajna.

“Pomenuta praksa dominantna je prema opozicionim odbornicima, te sam kao odbornik dobio već izvjestan broj dopisa, jer ih odgovorima ne mogu nazvati, u kojima umjesto traženih podataka i informacija dobijam poziv za posjetu i uvid u dokumentaciju”, navodi Burić.

On poručuje da će Klub odbornika SNP-a, ukoliko se ova praksa nastavi, nakon analize svih postavljenih pitanja, periodično, saglasno pozivu za uvid, vršiti nenajavljene posjete organima lokalne uprave kako bi bili u mogućnosti da dođu do odgovora koje  očigledno rukovodioci službi i preduzeća nijesu raspoloženi dati direktno, onako kako su obavezni u skladi sa Zakonom, Poslovnikom i Statutom opštine Danilovgrad.

 

Send this to a friend