Politika

Čanak: Za nezavisnu Crnu Goru sam od 1991. godine

Ističe da LSV postoji već 25 godina i nikada nije mijenjala svoje stavove i svoj program.

“Od 1991. godine smo se, između ostalog, zalagali i za nezavisnu, suverenu i nadasve demokratsku Crnu Goru. Mnogi ljudi koji danas vode Crnu Goru tada nisjeu bili na tim stanovištima, pa su na kraju upravo oni izvojevali nezavisnost i razvoj Crne Gore. Da li sam trebao da, kada su počeli da o budućnosti Crne Gore misle isto kao i mi, da budem zlopamtilo, ili da to pozdravim? Isto važi i za Srbiju”, kazao je Čanak.

On ocjenjuje da su odnosi između Crne Gore i Srbije dobri i da nema nerazjašnjenih pitanja.

“Lično mislim da su odnosi dobri, da nema nerazjašnjenih pitanja. Posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića Beogradu prvi put poslije desetak godina je obilježila jednu fazu uspona tih odnosa i mislim da se iz Srbije trenutno ne mogu čuti neki glasovi koji bi dovodili u pitanje niti stabilnost Crne Gore, niti njenu nezavisnost”, kazao je Čanak.

Govoreći o situaciji u njegovoj državi, Čanak kaže da se Srbija danas, između ostalog, suočava sa izbjeglicama koje dolaze preko istoka zemlje, sa Bosnom, kriminalom, korupcijom, odlivom mozgova unutar zemlje, sa 40 odsto manjim zaradama nego u Crnoj Gori.

On dodaje da je to kombinovano sa sve zaoštrenijim odnosima između Ruske Federacije i Zapada.

“Sa jedne strane 80 odsto spoljne trgovine Srbije se obavlja sa zemljama Evropske unije i regiona, a u isto vrijeme je Vladimir Vladimirovič Putin jedan od dva najpopularnija čovjeka u Srbiji, po istraživanjima javnog mnjenja”, ističe lider LSV.

Send this to a friend