Politika

Ćatović: Spremni da uložimo dodatne napore kako bi ispunili očekivanja EU

U okviru holandskog predsjedavanja Savjetu EU danas je u Hagu održan sastanak predsjedavajućih odborima za evropske poslove parlamenata EU, koji je obilježila rasprava na temu unapređenja ne samo uloge nacionalnih parlamenata u donošenju odluka na nivou EU, već i jačanju njihovih kontrolnih mehanizama za sprovođenje EU propisa.

Osim toga, predstavljena su ključna pitanja kojima će se Holandija baviti u okviru predsjedavanja Savjetu EU u narednih šest mjeseci.

U okviru druge sesije prisutnima se obratila zamjenica predsjednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović, ističući dosadašnji napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu, koji se ogleda u otvaranju dvadeset dva i privremenom zatvaranju dva poglavlja. 

“Ukazala je da je Crna Gora spremna da uloži potrebne napore kako bi ispunila očekivanja koja se odnose na postizanje mjerljivih rezultata u odnosu na sprovođenje usvojenog zakonodavstva, te ukazala na važnost održavanja regionalne saradnje kroz razne inicijative, poput Berlinskog procesa”, saopšteno je iz Skupštine. 

Predsjednica Senata Akni Burkers Knol istakla je da ovakav vid sastanaka, koji za cilj ima razmjenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, predstavlja korisnu platformu za unapređenje međuparlamentarne saradnje.

O značaju međuparlamentarnog dijaloga govorio je i predsjedavajući Odboru za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Holandije Malik Azmani istakavši da je migraciona kriza pokazala da izazovi na nivou EU postoje, te da jedinstvo u traženju rješenja samo po sebi nije dovoljno, već je potrebno ulagati napore u zajedničko djelovanje. 

U fokusu prve sesije bila je saradnja odbora za evropske poslove nacionalnih parlamenata sa aspekta primjene mehanizama za kontrolu donešenja odluka u okviru EU, te stepen razvoja komunikacije i saradnje odbora sa samim Evropskim parlamentom. Predstavljena su iskustva francuskog i belgijskog parlamenta sa aspekta kontrolnih mehanizma. S tim u vezi, u Narodnoj skupštini Parlamenta Francuske pitanje kontrole uređeno je rezolucijom, dok u Belgiji, u skladu sa parlamentarnom strukturom, federalni i regionalni parlamenti imaju svoje nezavisne intrumente kontrole. 

Druga sesija bila je posvećena prioritetima šestomjesečnog predsjedavanja. Shodno tome, cilj predsjedavanja Holandije jeste Unija koja u svom fokusu ima ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta kroz inovacije, ali i Unija koja sarađuje sa civilnim sektorom. S tim u vezi, ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders naglasio je da će se Holandija u narednih šest mjeseci fokusirati na pitanja migracije i međunarodne bezbjednosti, zapošljavanja, jačanja finansija i eurozone, te klimatskih promjena i energetike.

S druge strane, Program Evropske komisije za 2016. godinu prilagođen je uslovima ekonomske i migracione krize, te bezbjednosnim prijetnjama. Iz tog razloga, potpredsjednica Evropske komisije za budžet i ljudske resurse Kristalina Georgieva istakla je važnost primjene pripremljenih strategija koje za cilj imaju reviziju budžeta i unapređenja jedinstvenog tržišta, razvoja mreže za zapošljavanje, ali i onih koje se tiču jačanja energetske politike i ispitivanja uticaja klimatskih promjena.

 

Send this to a friend