Politika

CDT: Institucije nijesu ispoštovale prvi rok za objavu podataka o rashodima

Kako je istakla Kovačević, pored obaveze objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga, Ministarstvo finansija i opštine imaju obavezu petnaestodnevnog objavljivanja izvoda iz trezora i analitičkih kartica o potrošnji iz budžetske rezerve, od dana raspisivanja izbora.

Ona je kazala da Ministarstvo finansija nije objavilo te podatke u predviđenom roku, ali i da im je iz tog resora saopšteno da će to biti učinjeno u toku dana.

“Opštine Bijelo Polje i Budva nijesu objavile ni jedan od obaveznih podataka. Informacije o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve nemaju opštine Andrijevica, Bar i Ulcinj. Navedenoj informaciji na veb stranici Opštine Petnjica ne može se pristupiti, dok Opština Rožaje nije objavila podatke zbog, kako su rekli, kvara servera trezora”, navodi Kovačević.

Ona je ukazala da podaci o potrošnji iz lokalnog trezora nisu kompletni za opštine Andrijevica, Bar, Herceg Novi i Ulcinj, te da još uvijek nije riješeno pitanje objavljivanja podataka za Opštinu Gusinje, koja nema svoju zvaničnu veb stranicu.

“Opštine Andrijevica, Bar, Bijelo Polje, Budva, Gusinje (nema zvanični sajt) Rožaje i Ulcinj takođe nijesu objavile analitičke kartice sa podacima o iznosu i broju korisnika svih oblika socijalne pomoći, kao i podatke o vrstama i primaocima socijalne pomoći”, dodala je Kovačević.

Sa druge strane, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je ispunilo zakonsku obavezu.

“To minstarstvo i lokalne samouprave od dana raspisivanja izbora imaju obavezu petnaestodnevnog objavljivanja podataka o korisnicima socijalne pomoći. Iako je moguće da u nekim opštinama nije bilo izdvajanja za socijalna davanja i potrošenje iz budžetske rezerve, to nije navedeno”, kazala je predsjednica CDT-a.

Ona je istakla da su navedene institucije u obavezi da te podatke prikupljaju i petnaestodnevno objavljuju, u skladu sa rokovima Agencije za spječavanje korupcije.

Prva tri roka su, podsjetila je, 27. jul za period od 12. do 26. jula, 11. avgust za period od 27.jula do 10. avgusta i 26. avgust za period od 11. do 25. avgusta.

Kovačević je naglasila da je CDT, nakon isteka sinoćnjeg roka, pretraživao internet stranice Ministarstva finansija, Ministarstva socijalnog rada i staranja i 23 opštine, provjeravajući da li su objavljeni podaci o rashodima iz budžetske rezerve i lokalnog trezora, kao i socijalnim davanjima.

“Istraživački tim CDT-a detaljno je provjerio veb sajtove ministarstava i opština kroz pretragu vijesti, rubrika, banera i upisivanjem ključnih riječi u pretraživač”, zaključila je Kovačević.

Send this to a friend