Politika

Cdu: Čemu služi prelazna Vlada?

Saopštenje Cdu-a prenosimo u cjelosti

Crnogorska demokratska unija je u više navrata upozoravala i najavljivala da je ulazak opozicionih stranaka i udruženja u Vladu dominantno motivisan njihovom ličnom i kolektivnom promocijom. 

Kada se tome doda činjenica da ovi politički subjekti nemaju izborni legitimitet, onda je jasno da je njihovo učešće u Vladi zapravo dio predizborne kampanje i besplatna politička reklama.

Saglasni smo sa ocjenom stručnjaka iz nevladinog sektora da je već sada jasno da se kasni sa aktivnostima koje su potrebne za uspostavljanje tzv. “izbornog povjerenja” i da se i stari i novi učesnici u Vladi više brinu o sopstvenom pozicijama i interesima, a manje o ostvarenju proklamovanog cilja novog kabineta. 

Posebno je pitanje koja je, zapravo, pozicija i politika nove Vlade u oblasti obrazovanja, kulture, vjerskih pitanja – da ne pominjemo odbranu i vanjsku politiku. Ima li Vlada saglasnost novih ministara za bilo kakvu konkretnu politiku u ovim oblastima?

Konačno, dobro je što na jesen stižu parlamentarni izbori. Tada će stranke i udruženja koje nikad nijesu učestvovale na izborima morati da se suoče sa tim ispitom. 

Crnoj Gori su potrebne promjene koje će jačati njene demokratske institucije i kapacitete. Potrebna je saradnja i savezništvo crnogorskih demokratskih i građanskih snaga. Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole. 

Send this to a friend