Politika

CEDEM: DPS i Vujanović i dalje najpopularniji, vrtoglavi pad protivnika NATO-a

Izvršni direktor CEDEM-a Nenad Koprivica predstavio je danas rezultate redovnog istraživanja političkog javnog mnjenja u Crnoj Gori.

“U odnosu na septembar prošle godine, zabilježen je vrtoglav pad onih koji su protiv NATO članstva – sa 44,5 odsto na 37,3 odsto. Prema istraživanju sprovedenom u julu, 36,3 odsto ispitanika kazalo je da bi njihov odgovor bio potvrdan ukoliko bi sjutra glasali o članstvu Crne Gore u NATO, dok bi odgovor 37,3 odsto ispitanika bio negativan. Stav nema 26,1 odsto”, kazao je Koprivica.

“Podrška NATO-u, kad su u pitanju opredijeljeni glasovi, je 49,5 odsto za i 50,5 odsto protiv”, kazao je Koprivica.

Ukoliko bi bio održan referendum o NATO članstvu, izlaznost bi bila 74 odsto.

“To je prilično visoka izlaznost. Ukoliko bi referendum bio sjutra održan, glasovi bi bili izjednačeni i vrlo je velika vjerovatnoća da bi priča o referendumu, uslijed ovolike javne kampanje, mogla da prođe. Iz podataka se jasno može zaključiti da je broj glasača koji su za i protiv sada donekle ujednačen. U našim prethodnim istraživanjima uvijek smo bilježili veći broj onih koji su protiv nego onih koji su za, međutim, ovo istraživanje je pokazalo da je ova brojka sada prilično izjednačena“, rekao je on.

U julu 2012. godine bilo je više onih koji su za nego onih koji su protiv članstva u Alijansi.

“Od tada, konstantno bilježimo više onih koji su protiv nego onih koji su za. Međutim, u odnosu na septembar prošle godine, bilježimo vrtoglav pad onih koji su protiv – sa 44,5 odsto na 37,3 odsto, dakle, skoro osam procenata“, objasnio je Koprivica.

Da Crna Gora treba da bude članica EU smatra 63,3 odsto ispitanika, dok je 23,2 odsto odgovorilo negativno na pitanje da li država treba da bude dio EU. 13,5 odsto ispitanika nema određeno mišljenje.

“36,3 odsto ispitanika smatra da je, generalno, Crna Gora krenula pravim putem, 29,3 odsto smatra da je država krenula pogrešnim putem, dok je 34,4 odsto ispitanika ne zna, odnosno ne može da procijeni”, kazao je Koprivica.

Istraživanje CEDEM-a je takođe pokazalo da je DPS i dalje najbolje rangirana partija. Iza DPS-a, najbolje rangirana politička partija je DEMOS koju podržava 14,4 odsto građana, zatim Demokrate 9,2 odsto birača, SNP 8,5 odsto, SDP podržava 5,2 odsto građana, Socijaldemokrate Crne Gore 2,2 odsto, koliku podršku ima i Bošnjačka stranka.

Na kraj liste nalaze se Pozitvna i Forca, koje podržava 1,6 odsto odnosno jedan odsto građana.

Sa ocjenom 3,14 predsjednik Filip Vujanović je najomiljeniji političar. Slijede premijer Milo Đukanović, sa ocjenom 2,98, dok se na trećem mjestu našao lider Demokrata Aleksa Bečić sa ocjenom 2,64.

Iza Bečića je lider Demosa Miodrag Lekić, zatim Dritan Abazović, Ranko Krivokapić, Azra Jasavić, Žarko Rakčević, Duško Marković, Snežana Jonica….

Lider PzP-a i Cdu-a Nebojša Medojević i Miodrag Vlahović nalaze se na dnu liste.

Građani najviše vjeruju obrazovnom sistemu (59,1 odsto), zatim instituciji predsjednika Crne Gore (55,6 odsto), Srpskoj pravoslavnoj crkvi (55,2 odsto), a najmanje političkim partijama i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Istraživanje CEDEM-a sprovedeno je od 12. do 24. jula, a podržali su ga NATO Public Diplomacy, američka i Ambasada Mađarske u Crnoj Gori. U Iistraživanju je učestvovalo 1.009 ispitanika iz 16 opština: Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Podgorica, Nikšić, Cetinje, Herceg Novi, Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor, Rožaje, Plav, Žabljak i Kolašin.

Send this to a friend