Politika

CEDEM neće raditi predizborno istraživanje javnog mnjenja

Kako su obrazložili, političke partije su prije dvije godine konsenzusom izmijenile Zakon o izboru odbornika i poslanika i to na način što su period u kojem nije dozvoljeno javno objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnjenja produžile na 15 dana prije dana održavanja izbora.

“To istovremeno znači da je posljednji rok za objavljivanje rezultata istraživanja 1. oktobar. Međutim, kako je Državna izborna komisija utvrdila konačnu listu izbornih učesnika tek 24. septembra, preostalo je svega sedam dana da se pripremi istraživanje, obrade podaci i saopšte dobijeni rezultati, što je i tehnički i profesionalno neizvodljivo”, kažu iz CEDEM-a.

Dodaju da to znači da su parlamentarne političke partije spriječile da se javnost obavijesti o rejtingu učesnika izbora putem kredibilnih i profesionalnih istraživanja javnog mnjenja.

“Ujedno, naglašavamo da je Crna Gora jedina evropska drzava u kojoj je putem zakona onemogućeno sprovođenje i objavljivanje nezavisnih i kredibilnih istraživanja javnog mnjenja uoči održavanja izbora. U razvijenim demokratijama ovi rokovi su uglavnom ograničeni na dane izborne ćutnje, a postao je standard da se objavljuju projekcije rezultata i na sam dan izbora. Sve ovo je razlog da se, zbog prava javnosti da zna, pokrenu izmjene ove nedemokratske i restriktivne odredbe koja je jedino u interesu političkih partija”, istakli su oni. 

Send this to a friend