Politika

Centar za građanske slobode: Inicijativa Medenice za pohvalu

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, najavila je da će audio zapisi završnih riječi tužioca, branilaca optuženog, javno objavljivanje odluke i njeno obrazloženje sa suđenja, koja su pred posebnom pažnjom javnosti, biti distribuirani svim medijima i objavljeni na sajtu www.sudovi.me.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode, Sergej Sekulović, smatra da je najava Medenice pohvalna, iako se, kako je naveo, radi samo o zapisima koji obuhvataju završne riječi i objavljivanje presuda.

“Otvaranje suda prema javnosti mora pratiti i adekvatna tehničko-prostorna podrška, koja u krajnjem treba da proizvede mogućnost praćenja cjelokupnog glavnog postupka, uz pomenutu edukacija poslenika javne riječi i ukupne javnosti, kako bi se u potpunosti postigao željeni efekat – jačanje odgovornosti, profesionalnosti i povjerenja u pravosuđe, sa posebnim akcentom sa sudsku granu vlasti”, rekao je on agenciji MINA.

Sekulović je objasnio da se to, u prvom redu, odnosi na suđenja iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, odnosno onih predmeta koji se nalaze u nadležnosti specijalizovanog odjeljenja -uskoro specijalnog tužilaštva, i po kojima odlučuje specijalizovano sudsko odjeljenje.

“Može se postaviti pitanje i osnovne motivacije, jer se iz izjave dostavljene medijima da zaključiti da se pokušava pojačati medijska pozicija tužilaštva, koja se procjenjuje kao inferiorna u odnosu na drugu stranu tokom glavnog pretresa”, kazao je Sekulović.

Prema njegovim riječima, sličnu percepciju druga strana ima u odnosu na izviđaj i prethodni postupak, pa se, kako je naveo, može zaključiti da je potrebno uložiti dodatne napore u kontekstu odnosa pravosuđa prema javnosti, koje se mora posmatrati višeslojno, počev od edukacije javnosti do ravnopravnosti učesnika u postupku.

“Princip javnosti jeste od fundamentalne važnosti i kao takav je sa pravom ustavna kategorija, ali je svaka intervencija u tom smislu bez adekvatnog strateškog pristupa, mač sa dvije oštrice”, smatra Sekulović.

Kako je naveo, može se postaviti pitanje koliko građana Crne Gore misli da je podizanje ptužnice isto što i osuđujuća presuda, ili, da je neodređivanje pritvora jednako oslobađajućoj presudi.

“Zamislite da se pred crnogorskim sudovima desi da neki slučaj bude obustavljen zbog “nepopravljive zloupotrebe”, nastale ogromnim publicitetom, kojim se ugrožava pravo na pravično suđenje, usljed grubog kršenja pretpostavke nevinosti”, naveo je Sekulović.

On je ukazao da takav primjer postoji u pravnom iskustvu Engleske, gdje je, između ostalog, sud zaključio da je pretjeranim i senzacionalističkim izvještavanjem medija nepristrasnost porote dovedena u pitanje.

“Dobro, možemo reći da je to Engleska, drugi pravni sistem. Suština mora biti u permanentnoj edukaciji za koju se transparentnost rada javlja kao nužan element”, smatra Sekulović.

Mada, kako je dodao, oslanjanje samo na njega, u navedenom konteksu, ne rješava stvari, već otvara prostor javnim suđenjima, navodeći da to sigurno nije cilj ove mjere.

 

Send this to a friend