Politika

CGO: DIK da ispravi poziv za izbor trenera za obuku biračkih odbora

Naime, kako navode iz CGO, u javnom pozivu DIK-a, između ostalog, od zainteresovanih kandidata se kao uslov traži visoka stručna sprema, najmanje VI-2 nivo obrazovanja.

“Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija, u članu 10, propisuje nivoe i podnivoe obrazovanja. Međutim, “VI-2 nivo obrazovanja” u Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija ne postoji. Regulisan je samo VI nivo kao stručna kvalifikacija (nosi 180 kredita CSPK-a) ili dio stručne kvalifikacije visokog obrazovanja sa minimum jednim kreditom CSPK-a. Dodatno, postoje podnivoi na VII stepenu – VII1 i VII2, ali oni nijesu navedeni u ovom javnom pozivu”, precizirali su iz CGO.

U toj organizaciji ocjenjuju da je jako važno da sve izborne radnje budu sprovedene u zakonskim okvirima, a tu posebnu odgovornost nosi upravo DIK.

“Stoga je zabrinjavajuće da DIK na ovaj način obesmišljava javni poziv ili da otvara prostor za manipulacije prilikom odabira kandidata. Pozivamo DIK da hitno uskladi javni poziv sa Zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija i da u nastupajućim radnjama pristupa sa mnogo više dužne pažnje”, zaključuju iz Centra za građansko obrazovanje.

Send this to a friend