Politika

CIN-CG i Vijesti: Ni Pobjeda ni Dnevne novine nam ne mogu biti konkurencija

Podsjećamo da je biznismen Petros Statis koji upravlja kompanijom “Adriatic Properties” i vlasnik je Pobjede i Dnevnih novina, juče saopštio da kampanja koju posljednjih sedmica protiv njega vode Vijesti, kroz svoj takozvani Centar za istraživačko novinarstvo, prvenstveno ima za cilj da njemu lično i njegovim, kao svojim najvećim konkurentima nanesu poslovnu štetu, te najavio da će iskoristiti svoje pravo da se brani svim dozvoljenim pravnim sredstvima.

“U strahu od novinarskih pitanja Centra za istraživačko novinarstvo, Petros Statis se “urbi et orbi” posebnim saopštenjem obratio javnosti Crne Gore. Ni u jednom trenutku ovaj časni crnogorski junak grčkog porijekla nije spomenuo da je 2. marta ujutro putem maila dobio molbu za razgovor uživo sa novinarima CIN-CG-a”, ističe se u reagovanju Otaševića i Jovovića dostavljenom CdM-u.

Oni naglašavaju da je Statis dobio i okvirna pitanja, kako bi se što bolje pripremio za taj razgovor, što je, kako tvrde, povlastica  koju ozbiljni novinari pružaju samo u izuzetnim prilikama. 

“Novinari svoja pitanja sagovorniku otkrivaju samo kad iz nekog razloga žele uljepšati njegov lik i djelo, kad su posebno prijateljski nastrojeni ili ako je u pitanju neka starleta kojoj treba nešto duže vremena da procesuira postavljeno pitanje”, naglašeno je u reagovanju i dodaje da je jasno da CIN-CG svog nesuđenog sagovornika nije potcijenio. 

“Bio je to samo onaj neobjašnjiv čojski trenutak empatije prema junaku kojem su upravo razmontirali cijelo naoružanje”, stoji u reagovanju.

Prema njihovim riječima kad je dobio mail, Statis je odmah zvao svoju portparolku koja je novinaru CIN-CG prenijela da je gospodin Statis na putu i da će odgovoriti u što kraćem periodu, čim mu to obaveze dopuste.

“Na to je portparolki, gospođi Mršulji, poslat odgovor u kojem se kaže da novinari CIN-CG imaju razumijevanje za obaveze gospodina Statisa, da su spremni čekati na intervju i da još jednom naglašavaju da im je stalo do razgovora u živo i da će Statisu, prije nego što objave tekst intervjua, pružiti mogužnost da autorizuje svoje odgovore”, navodi se u reagovanju Otaševića I Jovovića.

Oni tvrde da par dana kasnije, umjesto susreta uživo, u kojem je mogao reći ono što je napisao u svome saopštenju, pa čak i puno više od toga – Statis piše saopštenje koje je poslao na sve adrese osim na onu, kako ističu, sa koje mu je pružena mogućnost da kaže sve što mu je na duši.

“Najprije, Statis tvrdi da se radi o “takozvanom” Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore, iako se radi o legalno i transparentno registrovanoj NVO. To je kao da za Statisa kažemo da je takozvani Crnogorac, iako je crnogorsko državljanstvo dobio sasvim legalno, odlukom premijera. Statis kaže da se protiv njega ne vodi nikakav  krivični postupak u ili van SAD-a. Što je vjerovatno tačno, jer CIN-CG to nigdje i nikad nije tvrdio”, stoji u reagovanju.

Nadalje, navode da Statis tvrdi da Vijesti indirektno žele dokazati da je on lično ili poslovno povezan sa slučajem koji se u SAD vodi protiv Pola Pua, što apsolutno nije istina. 

“Vijesti apsolutno ništa nisu pokušale dokazati, samo su prenijele tekst koji je – na jednak način i pod istim uslovima – bio dostupan njegovim novinarima na stranici www.cin-cg.me. Tamo ne piše da je on svjedok ili okrivljeni u tom postupku, a kako je to neko nevješt crnogorskome jeziku prenio našem uglednom sugrađaninu. Napisano je, a Statis to potvrđuje, da su on i uhapšeni kockar prijatelji. Napisano je da FBI-u nije jasno kako je Petros Statis imao mogućnost da pristupi sistemu Interpola i provjeri naloge za hapšenje”, kaže se u reagovanju.

Prema riječima Otaševića i Jovovića  ne radi se tu ni o kakvoj insinuaciji, nego o jasno izrečenom stavu FBI-a u priloženom dokazu broj 41, na stranici 226. 

“Na engleskom jeziku ta rečenica, koju je napisao agent FBI-a Justin I. Nwadiashi, glasi: “It is unknown how Petros was able to obtain  access to the Interpol system to check for arrest warrants”. Ono što FBI-u nije jasno, u svom je saopštenju objasnio Statis. Rekao je da je jednostavno pogledao stranicuwww.interpol.int. Rekli smo već, CIN-CG ne misli da je Statis neka starleta, pa sigurno zna ili je u stanju pročitati jasnu napomenu na toj stranici da su na internetu dostupne samo one potjernice koje su zemlje članice odobrile da budu javne. One tajne su dostupne samo “autorizovanim” službenicima Interpola i zemalja članica”, dalje navode Otašević i Jovović.

Osim toga, kako stoji u njihovom reagovanju dostavljenom CdM-u, u svojoj sms prepisci sa svojim  prijeteljem i poslovnim partnerom Statis kaže: “kasno je u Evropi a rano je u Aziji… 

“Nema nikakvog Interpolovog naloga u sistemu za njega, barem ne u Evropi… Nema naloga u sistemu azijskog Interpola za PP…”. No sajt Interpola nema svoju lokalnu verziju, nema radno vrijeme, pa ovaj pokušaj našeg junaka da se naruga FBI-u i svima koji u tu instituciju vjeruju, nije baš uspio. Tu su i Statisove riječi: “U 9 sati po lokalnom vremenu (1,5 sati) će abdejtovati sistem i moći će da provjere za bilo kakav novi signal”. Zar neko ko samo posjećuje stranicu  “www.interpol.int” može da ima te podatke? Naravno da ne, običan građanin nikako ne može znati kad će Interpol poslati novi signal (potjernicu), osim ako nema neku tajnu (nepoznatu) vezu sa tim zaposlenim u toj policijskoj instituciji ili u nekoj od zemalja članica”, piše u reagovanju.

Otašević i Jovović tvrde da braneći se od jasnih i lako provjerljivih činjenica, Statis sve svodi na medijsku konkurenciju kako bi banalizovao sve ono što je CIN-CG otkrio. 

“No, ni Pobjeda ni Dnevne novine nijesu konkurencija Vijestima baš ni u kom pogledu. Ovi mediji se uglavnom obraćaju državnim službenicima i članovima vladajućih partija, a Vijesti najširoj čitalačkoj publici. Pobjeda glavninu svojih oglasa dobija od javnih ustanova,  institucija državne ili lokalne vlasti, dok Vijesti svoj novac moraju zaraditi na tržištu. Nije jasno kako se finansiraju Dnevne novine, i gospodin Statis će imati priliku da to objasni ako se CIN time bude bavio u budućnosti”, tvrde Otašević i Jovović.

Prema njihovom mišljenju da su htjeli, da su smjeli, njegovi su mediji mogli prenijeti tekstove CIN-CG kao što su to učinile Vijesti. 

“Mogu to učiniti i naknadno, da bi ono malo građana znalo na što se Statisovo saopštenje odnosi”, zaključuje se u reagovanju Otaševića i Jovovića.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maganik
Gost
Maganik

Tipična arogancija “Vesti”.Tipična arogancija “Vesti”. Što se bave propagandom kad nemaju konkurenciju? Mediji koji se ne plaše konkurencije objavljuju samo i jedino ISTINU. Ali, takvijeh nema. Svi se bore za obstanak i istina im je posljednja rupa na sviralu. Vidi se to i iz priče o ponudi Stathisu za razgovor, đe vrlo NEKULTURNO pišu o svojemu konkurentu. NETAČNO je da… Više »

Send this to a friend