Politika

CKM: Prvim Ordenom Crnogorske nezavisnosti odlikovati Mila Đukanovića

Prema njihovim riječima, Đukanovićeva pobjeda na predsjedničkim izborima održanim 1997. godine, nad Momirom Bulatovićem, bila je ključni faktor za početak priče o obnovi nezavisnoti Crne Gore.

“Mudrom politikom, potpisivanjem beogratskog sporazuma, uvođenjem njemačke marke kao sredstva plaćanja, kao i izmjenom statute svoje partije DPS-a, otvara se put za raspisivanje referendum”, kazali su u CKM-u.

U pregovorima sa predstavnicima Evropske unije, kao uslov za obnovu crnogorske nezavisnosti Đukanović prihvata uslov da se 55 odsto građana izjasni da želi da živi u nezavisnoj državi, što je u demokratskoj praksi nezabilježeno.

“2006. godine staje na čelo suverenističkog bloka svojom harizmom ostvaruje san 88 naših generacija predaka obnavlja crnogorsku nezavisnot, sa olovkom u ruci bez ispaljenog metka i prolivene kapi krvi, što je rijetkost u svjetskoj istoriji. Neposredno nakon objavljivanja rezultata referenduma u svom obraćanju naciji šalje poruke pomirenja “da nema pobjednika i poraženih, i da se niko u suverenoj Crnoj Gori ne može i ne smije ośećati potišteno”, podsjećaju u CKM-u.

U prethodnih deceniju, ističu oi, Milo Đukanović predano radi na uvođenju Crne Gore u Evropsku uniju i NATO savez.

“Vođenjem vanjske politike je stekao međunarodni ugled, a Crna Gora je stekla uvažavanje i poštovanje velikih svjetskih sila. Đukanović je obavljajući funkciju premijera prepoznao kao strateški važno ulaganje u sport što je našu državu promovisalo širom svijeta. Naši sportisti su postizali zapažene rezultate i osvajali medlje sa kojima se mogu dičiti države mnogo veće od naše”, kazali su u ovoj NVO.

Sve navedeno ga,tvrde u CKM-u, bez dileme preporučuje da mu predsjednik Filip Vujanović kada se završi sproveđenje procedure o uvođenju ordena isti dodijeli.

“Nadamo se da se gospodin Vujanović neće baviti neutemeljenim analizama da politički nije dobro dodijeliti Orden državnom funkcioneru, u ovom slučaju Milu Đukanoviću koji ga je svojim doprinosom zaslužuje prije do bilo kojeg političara i građanina. Na kraju radi dušebrižnika i onih koji će se baviti razlozima zbog kojih smo uputili ovu inicijativu, želimo da im pošaljemo poruku da smo se na ovo dlučili iz poštovanja prema svemu onome što je Đukanović uradio sa suverenost Crne Gore. Takođe želimo da ih informišemo da Vlada premijera Đukanovića finansijski ne podržava projekte naše organizacije”, tvrde u ovoj NVO.

Send this to a friend