Politika

Članstvo u NATO polisa sigurnosti za Crnu Goru, ali i region

Kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika Vlade, izrazivši dobrodošlicu Vaščikovskom, Marković je naglasio da njegova posjeta dolazi u trenutku odličnih bilateralnih odnosa dvije države i snažne podrške Poljske integracionim procesima Crne Gore, te da je naša zemlja prepoznaje kao podsticajnu za dalje unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i turizma.

“Poljska je u kontinuitetu pružala snažnu podršku integracionim procesima Crne Gore i vjerujemo da će se taj trend nastaviti i u budućnosti, jer već danas imamo jasnu poruku da će ta država biti među prvima koje će ratifikovati pristupni Protokol za članstvo u Alijansi”, kazao je Marković.

On je naglasio da je Crna Gora sposobna da prihvati ne samo benefite, već i odgovornost članstva u NATO i Evropskoj uniji.

Vaščikovski je, tom prilikom, čestitao jubilej obnove crnogorske nezavisnosti i potpisivanje Protokola o pristupanju NATO-u, uz podsjećanje da je i Poljska prošla kompleksan put do članstva u Alijansi, te da njegova zemlja i Vlada sa svojim integracionim iskustvima stoje na raspolaganju za svaki vid podrške, pomoći i pratnerstva Crnoj Gori.

U kontekstu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori, poljski ministar je zaključio da je vlast na mudar i održiv način riješila otvorena politička pitanja, te da će takav odgovoran pristup biti dobar model i za druge države regiona, i šire.           

Marković je naglasio da Crna Gora dijeli demokratske vrijednosti savremenog svijeta.

“Najbolji pokazatelj stabilnosti na njenom unutrašnjem i spoljno-političkom planu je uspješno i demokratsko prevazilaženje izazova u periodu iza nas”, kazao je on, naglasivši da je region Zapadnog Balkana, sa negativnim istorijskim nasljeđem, sam po sebi posebno izazovan za vladavinu prava, koja je cilj svakog demokratskog društva.

“Nijesmo zabrinuti zbog visokih kriterijuma koji su nam postavljeni na planu integracija, jer smo uspješno uspostavili potreban nivo vladavine prava, a politički sistem učinili stabilnim, što je osnov za ekonomsku sigurnost i najbolja garancija kako za poljske, tako i za sve ostale investitore”, zaključio je Marković.

Send this to a friend