Politika

CP: Organizatori i učesnici protesta negiraju Crnu Goru

Na skupu je istaknuto da je prostor neposredne okoline Skupštine, u simboličkom smislu, za Crnogorce od izuzetnog nacionalnog i državnog značaja. 

„Na njemu se dva puta Crna Gora slamala, 1918. i 1989. godine i dva puta dizala iz pepela, 1945. i 2006. godine. Na tom istom mjestu, današnji nosioci ideologije poražene 1945. godine kod Zidanoga Mosta i Blajburga, čiji su duhovni očevi utvrđivali talijanski i njemački okupacioni poredak, po treći put su odlučili da poraze Crnu Goru. Odgovaramo im – nikad više, i ni po koju cijenu im to nećemo dozvoliti”, saopšteno je iz Crnogorskog pokreta. 

U tom pokretu su kazali da su organizatori protesta uperili sve svoje moći da pozavršavaju sve poslove u vezi Crne Gore koje nijesu završili Aleksandar Karađorđević i Nikola Pašić. 

„S ruke su im i svi oni koji nacionalnu pripadnost doživljavaju kao trgovačku robu, čija se promjena iz crnogorske u srpsku, napalaćuje na beogradskim šalterima”, navedeno je u saopštenju. 

Neki, ističu u Crnogorskom pokretu, vode osvetničku politiku, „jednačeći vlast kojom su nezadovoljni, s državom na koju iskaljuju sopstveno nezadovoljstvo, glasajući protiv nje ili jurišajući na njen suverenitet”.

„Među njima je i mnoštvo naših nekadašnjih prijatelja i saboraca, koji su nezasluženo, kao najobičniji lešinari, naplatili krv i znoj naše generacije, koja je devedesetih godina prošloga vijeka, branila i odbranila čast Crne Gore tokom građanskih ratova na tlu bivše zajedničke domovine. Dok je cijela ta generacija koja je iznijela borbu za suverenu Crnu Goru, danas ponižena, i socijalno i politički, zbog čega je patriotizam kod građana doveden u pitanje, što je veoma opasno i za zemlju i za vlasti ove zemlje, o čemu one ne vode računa. Stoga, su pozivali sve nacionalne zajednice i njihove političke predstavnike, javne, naučne i kulturne radnike, NVO-e, na javnu raspravu u ciljem postizanja neohodnog društvenog konsenzusa o nacionalnim i političkim pitanjima, kao preduslovu za rješavanje svih društvenih, ekonomskih i socijalnih problema koji priječe crnogorsko društvo da se uredi po mjeri civilizovanih i uređenih evropskih društava”, zaključeno je u saopštenju.

Send this to a friend