Politika

Crna Gora doprinosi regionalnoj i globalnoj bezbjednosti

 

Delegaciju Crne Gore činili su sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović i rukovodilac NCB Interpol Podgorica Uprave policije MUP-a Dejan Đurović.

Sastanak na temu globalne bezbjednosti otvorili su predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov i sekretar Savjeta za bezbjednost Ruske Federacije Nikolaj Patrušev.

Predstavnici delegacija 80 zemalja razmatrali su brojna pitanja iz oblasti međunarodne bezbjednosti a posebno ona koja se odnose na rizike, izazove i prijetnje od radikalizima i terorizma, kao globalnih prijetnji miru i stabilnosti.

Konstatovano je da Crna Gora, kao lider u evroatlanim integracijama u regionu Zapadnog Balkana sa stabilnom bezbjednosnom situacijom, kroz nacionalne i međunarodne aktivnosti doprinosi regionalnoj i globalnoj bezbjednosti.

Sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović imao je više bilateralnih susreta sa zvaničnicima zaduženim za pitanja bezbjednosti iz drugih država, što je bila prilika za razmjenu iskustava iz oblasti bezbjednosih pitanja, u interesu regionalne i bezbjednosti na širem nivou.

Tokom susreta crnogorske delegacije sa delegacijom Savjeta za bezbjednost Ruske Federacije Veljović i Patrušev su konstatovali je da je dosadašnja saradnja bezbjednosih službi dvije zemlje bila sadržajna i kvalitetna, te da će se u narednom periodu intenzivirati, posebno u oblastima borbe protiv terorizma, kao globane prijetnje, i otkrivanja i suzbijanja organizovanog kriminala. Sastanak delegacija Crne Gore i Avganistana bio je prilika da se, osim razgovora o izazovima globalnoj bezbjednosti, razmijene i iskustva iz oblasti borbe protiv međunarodnog krijumčarenja narkotika.

Na sastancima je diskutovano i o aktuelnim procesima migracija kao izazovu za regionalnu i međunarodnu bezbjednost, kao i o drugim značajnim pitanjima iz oblasti bezbjednosti.

Međunarodni sastanak u Groznom je održan od 23. do 25. maja, a osim delegacija iz 80 država sastanku su prisustvovali i predstavnici Ujedinjenih nacija.

 

 

Send this to a friend