Politika

Crna Gora i Italija jačaju saradnju u borbi protiv korupcije

Memorandum je u ime crnogorske strane potpisao ministar pravde Zoran Pažin, a u ime italijanske predsjednik Nacionalne agencije za antikorupciju Raffaele Cantone.

Potpisivanju Memoranduma prethodili su bilateralni susreti crnogorske i italijanske strane tokom kojih je zaključeno da bi nekadašnji Memorandum o razumijevanju iz 2009. godine, koji su potpisale Uprava za antikorupcijsku inicijativu Crne Gore i bivša Služba za antikorupciju i transparentnost Italije, trebalo obnoviti potpisivanjem novog Memoranduma. Najveći razlozi su gašenje i transformacija Službe za antikorupciju i transparentnost Italije u Nacionalnu agenciju za antikorupciju i osnivanje crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije.

“Memorandumom o saradnji strane će ojačati i produbitii saradnju u oblasti borbe protiv korupcije, a institucije obije države će, shodno dinamici razvoja bilateralnih odnosa, nastaviti razmjenu informacija i iskustava na ekspertskom nivou u cilju upoznavanja sa zakonodavnim i institucionalnim okvirima u oblastima sprečavanja korupcije i promovisanja integriteta“, saopšteno je iz Ministasrtva pravde.

Unapređenje međusobne komunikacije omogućiće intenzivniju saradnju dvije strane, kako u pogledu usklađivanja crnogorskog zakonodavstva sa međunarodnim i evropskim standardima, tako i u pogledu njegovog sprovođenja.

Send this to a friend