Politika

Crna Gora može biti sljedeća članica NATO-a

On je naglasio da je Crna Gora uradila mnogo na poboljšanju poslovne klime od proglašenja nezavisnosti.

„Holandija je u potpunosti posvećena NATO aspiracijama Crne Gore. Mi smo zadovoljni što je Crna Gora izabrala put ka članstvu u NATO i pozdravljamo progres koji je ostvarila u reformama, kao i konstruktivnu ulogu u regionu zapadnog Balkana, kao i doprinos međunarodnoj bezbjednosti“, rekao je Stokvis.

Prema njegovim riječima kako bi se priznala dostignuća Crne Gore u euroatlantskim integracijama, Crna Gora i NATO su odlučili na samitu u Velsu da otvore intenzivan i fokusirani dijalog i da procijene rezultate reformi i sve što je još preostalo da se uradi. 

„Krajem ove godine ministri vanjskih poslova NATO-a će procijeniti rezultate i odlučiti da li će poslati pozivincu Crnoj Gori da se pridruži Alijansi. Oblasti u kojima Crna Gora mora nastaviti da radi su izazovi koji su identifikovani na NATO samitu u Kardifu: jačanje vladavine prava, reforme u sektoru odbrane, rast podrške javnosti za NATO i reforme u bezbjednosnom sektoru. Holandija je posvećen dugogodišnji partner Crnoj Gori u sektoru vladavine prava. Pozdravljamo nedavni progres koji je Crna Gora ostvarila kako bi povećala nezavisnost, profesionalizam, efikasnost, odgovornost i učinkovitost sudstva: ustavni amandmani, zakoni koji se tiču Ustavnog suda, sudova, državnog tužioca, kancelarije specijalnog tužilaštva, sudskog savjeta i prava i obavezasudija, set antikorupcijskih zakona… Zadatak koji je pred nama je implementacija i kredibilni rezultati na terenu. Takođe, situaciju u medijima pratimo sa pažnjom. Crnogorske vlasti moraju snažno podržati rad Komisije za otkrivanje slučajeva nasilja nad novinarima i osigurati da se svi slučajevi napada na novinare riješe“, rekao je on.

Stokvis kaže da koliko je razumio, OEBS pomaže zainteresovanim stranama da pronađu rješenje za neke probleme i poboljšaju uslove za rad u medijima. 

„Što se tice podrške javnosti NATO-u, veoma je značajno upoznati javnost sa benefitma članstva. Ohrabrujemo vlasti Crne Gore da što bolje iskoriste informativnu kampanju“, rekao je on između ostalog.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VLC
Gost
VLC

CG ne želi u NATO. narod CGCG ne želi u NATO. narod CG se nikad nije izjasnio o članstvu u NATO. to su odlučili sumnjivi političari i njihovi šefovi koji ih uslovljavaju. NATO je interes tih političara a ne naroda CG. zato se toliko i trude oko propagande. milione su potrošili na kampanju za ispiranje mozga. država troši pare građana… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

dadjo kakva ekselencija o
dadjo kakva ekselencija o cemu pricas ove pedofilske ubice civila vodi kuci ili idi kod njih a natovcima iz srca porucujem samo dodjite niste ni prvi ni posljednji

Cutuk
Gost
Cutuk

Izmedju Crna Gora ‘moze biti
Izmedju Crna Gora ‘moze biti’ i ‘ce da bude’, je velika razlika !

odvratni
Gost
odvratni

Izvinjavam se :”Ne s…te
Izvinjavam se :”Ne s…te vise sa tim Natom dosadili ste”

dadjo
Gost
dadjo

Dobro jutro Crna Goro. UDobro jutro Crna Goro. U pravo procitah izjavu i rijeci njegove ekselencje, ambasadora Holandije u CG Stokvisa i veoma me raduje, jer sam jedan od onih koji maximalno podrzava uclanjenje CG u Alijansu. Ujedno bih da mu ” zamjerim ” a dje ovo saopsti u “svetu nedjelju,” jer ce jutros kad ovo procitaju: milaca,vojvoda,klempo,medo,citroen,srahinja i ostali… Više »

Send this to a friend