Crna Gora slavi 13. jul - Dan državnosti

Komentari (0)
A A A
U Crnoj Gori se danas obilježava Dan državnosti-13. jul. Povodom Dana državbnosti dans će se širom Crne Gore organizovati brojne manifestacije i svečanosti.

Dan državnosti se obilježava u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine kada je narod Crne Gore podigao ustanak protiv fašizma.

Iako su u Crnoj Gori i dalje veom izražene nacionalno-političke podjele, parlamentarne stranke ipak, ne dovode u pitanje značaj ovog državnog praznika.

Da je 13. jul drugo ime za dostojanstvenu i samostalnu Crnu Goru smatra poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković,  koji je naglasio da je za njega ovaj dan više od praznika.

"Simbol, sudbina Crne Gore, više od istorijskog datuma u njenom trajanju. Najveće pobjede Crna Gora je ostvarila u junskim i julskim danima", kazao je Vuković za Dnevne novine. 

Potpredsjednika Skupštine Crne Gore Rifata Rastodera 13. jul asocira na afirmaciju države, počev od Berlinskog konkresa, potom trinaestojulskog antifašističkog ustanka.

"Doživljavam ga kao praznik uzdizanja multietničke i multinacionalne Crne Gore, kao jedan od najznačajnih datuma koji obilježavamo", istakao je on.

  • Advertisment

Poslanik Nove srpske demokratije NOVA Emilo Labudović je rekao da 13. jul pripada njemu i njegovoj tradiciji, i porodičnoj i političkoj, jednako kao i svakom drugom u Crnoj Gori.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić je za Dnevne novine kazao da je antifašistički pokret tekovina Crne Gore koja je vrijedna poštovanja. On smatra da l3. jul, antifašističku borbu i narodni pokret ne treba vezivati sa devijacijama koje je kasnije donio komunistički period, već kao tekovinu i sjajan datum antifašističkog otpora najvećoj pošasti koja je tada zadesila svijet-fašizam.

Da Crna Gora ne smije zaboraviti na poruke 13. jula i moralnu snagu naših predaka, poručuju iz Pravedne Crne Gore.

Predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore Rade Bojović smatra da je budućnost i smisao savremene Crne Gore nezamisliva bez razumijevanja dalekosežnog značaja 13-julskog ustanka crnogorskog naroda.

Povodom Dana državnosti a po naredbi predsjednika Filipa Vujanovića juče je sa platoa brda Gorica izvršena artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Povodom Dana državnosti, 13. i 14. jul u Crnoj Gori su danas i sjutra neradni dani.

 
Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari