Politika

Crna Gora slavi 13. jul Dan državnosti

Glavna proslava 13. jula biće održana danas u selu Ljubotinj, jednom od ustaničkih mjesta protiv okupatora 1941. godine u Drugom svjetskom ratu. 

Trinaesti jul se u Crnoj Gori slavi kao Dan državnosti, jer joj je tog dana 1878. godine na Berlinskom kongresu priznata nezavisnost, a istog dana 1941. godine dignut je opštenarodni antifašistički ustanak. To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim prisajedinjenjem Srbiji, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija. 

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Povodom Dana državnosti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je sinoć priredio prijem sa kojeg je poručio da Dan koji je sjedinio dva 13-ta jula – onaj iz 1878. kada je Crna Gora postala međunarodno priznata država i iz 1941. godine kada je opštenarodnim antifašističkim ustankom postala grandiozni primjer slobodarstva na koji ćemo zauvijek biti ponosni.

“13-julski antifašistički ustanak bio je snažan odgovor fašizmu ali i Petrovdanskoj skupštini koja je pod njegovim okriljem željela da stvori kvislinšku državu, kao i Podgoričkoj skupštini koja je Crnoj Gori oduzela vjekovima stvaranu državu. Antifašistički ustanak i njegova pobjeda su postavili osnovu nezavisne Crne Gore, na vrijednostima države koja je na Berlinskom kongresu 1878. godine postala međunarodno priznata. Pobjedom antifašističke Crne Gore dat je temelj majskom referendumu 2006. godine kada je Crna Gora voljom njenih građana obnovila državnu samostalnost”, rekao je Vujanović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, uručio je u petak Trinaestojulske nagrade, najveće nacionalno priznanje dramskom piscu Ljubomiru Đurkoviću, profesorici na Univerzitetu Crne Gore, Vesni Kilibarda i slikaru Srđanu Vukčeviću.

Povodom državnog praznika Dana Državnosti Crne Gore neradni dani su 13. i 14. jul.

„Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu“, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Send this to a friend