Politika

Crnogorka u Engleskoj: Zbog posla i plata smo izašli iz EU!

„Ja i moj suprug se bavimo proizvodnjom sapuna, jastuka, madraca i sl. od heljde. Pošto kod nas nema dovoljno heljde, uvozimo je iz evropskih zemalja i njima prodajemo naše proizvode. Nema nikakvih problema. Međutim, evropski zakoni i sva ta birokratija, sputavaju nas da dođemo do jačeg tržišta – do Bliskog Istoka, Australije i Sjedinjenih Američkih Država. A, tamo se naši proizvodi više traže, jer je konkurencija manja. Zato se nadam da će izlazak iz EU dobro da se odrazi na naš posao“, kaže Branka za CdM.

S druge strane, ona ne očekuje da će izlazak iz EU drastično negativno da se odrazi na saradnju sa Evropljanima.

„Ako ja sad od Italijana, od kog sam i do sad kupovala materijal, naručim tri kontejnera robe, da li će on da me odbije? Da li će on sad da mi kaže ‘Neću ništa da vam prodam jer ste izašli iz EU?’ I, da li ću ja mom njemačkom kupcu reći ‘E, sad morate više da platite?’ Ništa od toga se neće desiti. Neće biti neke drastične razlike. Ako neko hoće da kupi moj proizvod, kupiće ga”, vjeruje ona.

Upravo je posao, sigurna je ona, ključni razlog zbog kog je oko 17 miliona Britanaca odlučilo da napusti EU. 

Riječ je o sindromu “poljskog vodoinstalatera”. To je ilustracija uvjerenja da će nove članice EU pohrliti na Zapad gdje će pristati da rade za bilo koje pare i tako zapadnjacima oteti poslove. 

„Sjever Engleske je potpuno nerazvijen. Ovdje živi mnogo ljudi koji su došli iz Evrope, najviše iz Poljske i Ruminije. Oni su jeftina radna snaga, rade za manje para, pa Englezi ne mogu da nađu posao. Doseljenici, a to najviše važi za Poljake i Rumune, imaju sve povlastice kao i Englezi. Npr. djeca svih Poljaka i Rumuna imaju dječje dodatke i svu pomoć, koje im njihovi roditelji šalju iako ne žive ovdje. Znači, sve povlastice koje Englez ima za svoju familiju, imaju ih i oni koji nijesu ovdje. Kad ja, koja takođe nijesam odavde, vidim da to nije u redu, onda stvarno nije u redu. Zato sam sigurna da je komplet sjever glasao za izlazak iz EU“, kaže Branka.

Osim toga, ona kaže da je Britance zabrinula mogućnost brzog članstva Turske u EU.

„Tokom kampanje je procurio dokument o ubrzanom pridruživanju Turske EU. Znate šta to znači? Da dva miliona Turaka dobija mogućnost ulaska u EU. Po zakonima EU, morali bismo i mi da ih primimo“, navodi ona.

Sve su to razlozi zbog kojih je u naša Branka u finišu kampanje, uprkos višedecenijskom uvjerenju da je EU najbolji okvir za život, shvatila da je Britancima, ipak, bolje da napuste zajednicu.

„Ja navijam za Dejvida Kamerona i bilo mi ga je žao jutros, samo što nije zaplakao. Znate, ovaj ishod referenduma će da bude problematičan za Veliku Britaniju jer Škoti već opet traže referendum o nezavisnosti. A, onda evo jutros čitamo da Danska i Holandija najavljuju da žele da izađu iz EU“, kaže ona.

Ipak, bez obzira na status Velike Britanije, Škotske itd. Branka ima jedno svoje sigurno stanište.

„Ja sam Crnogorka, i ja i moj suprug volimo moju zemlju. Uvijek glasamo ZA Kuče gdje planiramo da napravimo veću kuću“, zaključuje ona u razgovoru za CdM!

Send this to a friend