Politika

Crnogorski sistem odbrane čini 12 odsto žena

Prva žena oficir u Vojsci Crne Gore VCG i koordinatorka za pitanja rodne ravnopravnosti, Sanja Pejović, kazala je da postoje pozicije u vojnim misijama u kojima je bitno prisustvo kvalifikovanih žena.

“Osim velikog doprinosa u medicinskog smislu, postoje neki zadaci gdje se bez žena ne može, kao što su pretres, razgovori sa lokalnim stanovništvom i prikupljanje obavještajnih podataka. Tu spadaju i mjesta oficira za vezu i kontrolni punktovi“, objasnila je ona, prenosi agencija MINA.

Pejović je navela da je procenat žena u VCG na nivou oružanih snaga 8,97 odsto, dok je u ukupnom sistemu odbrane procenat žena je 11, 92 odsto.

Ona je objasnila da je, ako se sagleda koncept bezbjednosti modernog doba, učešće žene u misijima važno, jer su najveće žrtve sukoba žene i djeca.

Pejović je kazala da VCG mora da bude u skladu s trendovima i ne smije da zanemari 50 odsto populacije koju čine žene.

Ona je kazala da Ministarstvo odbrane i VCG moraju ispunjavati međunarodne obaveze u skladu sa strateškim ciljevima države, a to su ulazak u EU i NATO.

Pejović je ukazala i na važnost direktive o implementaciji rodne perspektive u vojnim operacijima. 

Ona je naglasila da moraju postojati savjetnici za rodna pitanja na strateškom, operativnom i taktičkom nivou.

“Rezolucija 1325 Savjeta bezbjednost Ujedinjenih nacija UN govori da su, prema statističkim podacima UN, najveće žrtve sukoba bili muškarci, a u modernom dobu najveće žrtve konflikata su žene i djeca“, poručila je Pejović.

Prema njenim riječima, žene su i žrtve seksualnog nasilja, što su, kako je kazala, prepoznale rezolucije 1880 i 1888, gdje se seksualno nasilje u modernim sukobima prepoznaje kao taktika rata.

Ona je ukazala na to da su do sada četiri žene iz Crne Gore bile učesnice mirovnih misija i da su, u okviru njih, dale maksimalan doprinos.

Pejović smtra da bi bilo loše da se u mirovne misije ne uključe žene kao mirovni posmatrači i kao neko ko, kako je navela, može aktivno da učestvuje i razgovara sa lokalnim stanovništvom.

“Slučajevi nasilja u Kongu, Siriji i Ugandi pokazuju da, kada je potrebno pružiti sigurnost, ona se pruža i muškarcima i ženama, jer oni čine jednu populaciju“, rekla je ona.

Pejović je podsjetila da Crna Gora učestvuje na dva regionalna projekta sa Bugarskom i sa Makedonijom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

“Taj regionalni projekat je zaista dao maha, jer sam ja kao žena oficir, kada sam počela da radim 2009. godine, bila sama, a sad imamo šest žena oficira i povećava se broj podoficira žena i vojnika“, objasnila je ona.

Prema riječima Pejović, šest kadetkinja koje se školuju na vojnim akademijama u SAD, Grčkoj, Italiji, zajedno sa kolegama, predstavljaju osnov za izgradnju kapaciteta vojske.

Ona je podsjetila na studiju o položaju žena u oružanim snagama koja je predstavljena u Skupštini Crne Gore i koju su uradile i četiri države iz regiona.

Kako je objasnila Pejović, to je komparativna studija koja je pokazala gdje su žene u sistemu, šta se može popraviti i kako povećati broj žena.

Ona je kazala da je i na nacionalnom nivou urađeno dosta po tom pitanju.

“U saradnji sa UNDP-em, koji je izdvojio 30 hiljada dolara, uložiće se u objekat inžinjerijske čete gdje postoji najveći procenat žena, a uslovi za rad su prilično loši“, objasnila je Pejović.

Kada se u pitanju budući planovi, kako je navela, planiraju da organizuju obuku komandnog kadra u vojsci o rodnoj ravnopravnosti žena u mirovnim misijama, u saradnji s UNDP-em i državama regiona.

Kako je dodala Pejović, Ministarstvo odbrane će, u saradnji sa UNDP-em i Ministarstvom odbrane Švedske i Skupštinom Crne Gore, organizovati mentorstvo za jednog oficira visokog čina.

Ona je rekla da će, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Slovenije, organizovati zajedničke obuke.

Prva žena iz Crne Gore koja je učestvovala u mirovnoj misiji, Elvira Cvrk, kazala je da je ponosna što je u uniformi predstavljlala Crnu Goru.

Cvrk je, kako je navela, u misiji bila dva puta po šest mjeseci, 2010. i 2012. godine, u Avganistanu.

“Kroz istoriju su Crnogorke pokazale da su hrabre, istrajne i humane žene. Ja sam se odlučila za odlazak u misiju nakon razgovora sa porodicom koja mi je dala najveću podršku i ponosna sam što sam dobila čin i što nosim uniformu s kojom predstavljam Crnu Goru u svijetu“, poručila je ona,

Cvrk je navela da je, tokom priprema za misiju i tokom nje kao jedina žena, “u svakom segmentu bila ispoštovana“.

“Teško mi je pala razdvojenost od porodice, ali je život i rad u bazi bio fantastičan. Svoju djecu bih pustila da idu u misije ovakvog tipa“, zaključila je Cvrk.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

sve ovo zvuci lijepo, bajno isve ovo zvuci lijepo, bajno i sjajno…. dje je tu problem? problem je sto se povecava broj zena u vojsci zbog “trendova” kako rece gospodja oficir… drugi problem je sto od svih tih zena, samo par njih su vojnici u pravom smislu rijeci, sve ostale nicemu ne sluze, osim za piskaranje i kuvanje kafa, to… Više »

Vuk
Gost
Vuk

100% podrska zenama da budu u
100% podrska zenama da budu u nasjoj vojsci. Ako prodju testove ne vidim razlog da ne budu primljene. Crnogorke su u proslosti ratovale rame uz rame sa Crnogorcima i mnoge se istakle svojm hrabroscu. Najsveziji primjer je u drugom svjetskom ratu je njih 2500-3000 ucestvovalo u partizanima.

Send this to a friend