Politika

Crnogorski vojnik je svuda u svijetu veoma poštovan

 

Dr Vindzor je zamjenik načelnika i jedan od osnivača Odjeljenja za istraživanja pri NDC i bavi se pristupima kooperativnoj bezbjednosti, upravljanjem krizama, kao i pitanjima pomorske strategije. Ističe da Mornarica Crne Gore vrijedno radi na prihvatanju NATO standarda i obezbjeđivanju pomorske sigurnosti Crnoj Gori.

Kako vidite crnogorskog vojnika, da li je spreman da stoji rame uz rame sa kolegom iz NATO -a? 

VINDZOR: Na kraju krajeva, najveći resurs jedne nacionalne vojske su njeni ljudi. I znam da je Plan dugoročnog razvoja Vojske Crne Gore poseban akcenat dao poboljšanju ljudskih resursa, kako bi crnogorski vojnik bio dobro obučen, opremljen i zaštićen. Takođe, znam da kada govorimo o crnogorskim vojnicima, bilo da su na brodovima NATO ili EU, angažovani u sjedištu i komandi Alijanse ili raspoređeni u NATO multinacionalnim operacijama, kao što je nedavno bio slučaj u ISAF u Avganistanu, oni su veoma poštovani. U Alijansi ovo zovemo „ljudska interoperabilnost“ mogućnost da radimo zajedno na zajedničkim ciljevima na osnovu zajedničkih standarda zasnovanih na našim zajedničkim vrijednostima. Dakle, Crna Gora bi trebalo da bude veoma ponosna na ono što su njeni muškarci i žene u uniformama postigli do sada u službi svoje zemlje.

Da li smatrate da je crnogorska Mornarica spremna da bude dio Alijanse?

VINDZOR: Generalni sekretar NATO-a je u svojim govorima podsjećao na ponosnu vojnu tradiciju i stručnost Crne Gore u pomorskoj sigurnosti. Znam da je Mornarica vrijedno radila do 2013. u okviru Strateškog pregleda odbrane i posljednjih godina u okviru Dugoročnog plana razvoja i prihvatanja NATO standarda u situacijama obezbjeđivanja Jadranskog mora za zakonitu trgovinu. To je dobra vijest za Evropu, dobra vijest za region, a dobra vijest za Crnu Goru kada se uzme u obzir značajan pomorski komercijalni saobraćaj koji prolazi kroz ovaj dio Jadrana, da ne pominjemo nevjerovatne turističke potencijale, koji, prema nekim procjenama, turizmu daju blizu 40 odsto BDP-a Crne Gore do 2024. Naravno, male mornarice kao što je crnogorska nemaju mogućnosti za pomorske akcije daleko od svojih obala, ali upućivanjem svog mornaričkog osoblja na brodove NATO i članica EU i dalje može da doprinese očuvanju vladavine prava na otvorenom moru. Ovo se već dešava sa doprinosom Crne Gore u kontrapiratskoj operaciji ,,Atalanta“ u blizini obale Somalije.

Može li crnogorska Mornarica zaštititi Crnu Goru od prijetnji sa mora?

VINDZOR: Već sam pomenuo aktuelna poboljšanja. Shvatio sam da je plan Mornarice da dvije raketne topovnjače transformiše u Končar i Lubin patrolne brodove u cilju smanjenja troškova i efikasnije kontrole mora. Ovo je, međutim, privremena mjera dok se odradi nabavka dva moderna patrolna broda. Znam da se Mornarica obavezala da opremi i obuči ronioce za protivminsko djelovanje u cilju zaštite luke i sidrišta od mogućih terorističkih napada. U tom smislu Crna Gora je nedavno ugostila NATO jedinice za čišćenje mina u teritorijalnim vodama u zajedničkoj vježbi kako bi se razmijenila iskustva.

Crna Gora će uskoro postati 29. članica Alijanse. Koliko će to značiti za Crnu Goru, region i Alijansu?

VINDZOR: Da odgovorim na to pitanje, ukoliko Crna Gora postane sljedeći član Alijanse, moram se podsjetiti na izjavu mog kolege, uglednog holandskog naučnika Roba de Vijka. On primjećuje da je NATO proširenje transformisalo Evropu na ,,kantovski način“ (misleći na filozofa Imanuela Kanta). Tokom pola vijeka, evropske države su stvorile vrstu kantovske postmoderne pacifičke unije zasnovane na ideji da demokratske države ne ratuju jedna protiv druge (teorija demokratskog mira). Sa demokratskim mirom u Evropi dolazi ekonomski prosperitet i socijalna stabilnost. Članstvo u NATO je dokazano dio tog obećanja i procesa, kao što je članstvo u Evropskoj uniji.

Možemo li očekivati da Crna Gora postane punopravna članica do ljeta naredne godine?

VINDZOR: U osnovi će to biti politička odluka 28 zemalja članica NATO-a, jer se u Alijansi sve odluke donose na osnovu jednoglasnog dogovora. Mora se naglasiti da je od pokretanja Akcionog plana za članstvo Crne Gore u decembru 2009. pa do obećavajuće najave pregovora o pristupanju u decembru prošle godine ostvaren veliki napredak.

Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je crnogorsko društvo još uvijek podijeljeno kada su u pitanju NATO integracije. Podrška raste, ali to još nije dovoljno. Da li možete objasniti crnogorskim građanima zaštoje važno da Crna Gora bude članica NATO-a?

VINDZOR: Odgovor je vrlo jednostavan i vraća me na ono što sam ranije pomenuo: demokratski mir u Evropi omogućava ekonomski prosperitet i socijalno dobro i zasniva se na vladavini prava. Samo pitajte druge demokratije kao što su Slovenija i Hrvatska koje su od kraja Hladnog rata slobodno izabrale da se pridruže NATO-u i EU. Važno je zapamtiti da 9 od 10 građana Evropske unije takođe živi u zemlji NATO-a. To nije slučajno. Dozvolite mi da kažem da sam nedavno imao priliku da održim predavanje o NATO i evropskim integracijama za studente univerziteta u Podgorici. Primijetio sam njihov entuzijazam u vezi sa izgledima da u budućnosti imaju priliku da nastave karijere kao diplomate i advokati i predstavljaju Crnu Goru u najvišim savjetima NATO i EU. Dakle, ako to nije uzbudljivo, ja ne znam šta je!

Da li mislite da je Evropa danas bezbjedno mjesto za život i kako vidite situaciju na Balkanu, kada govorimo o bezbjednosti?

VINDZOR: Destabilizacije, efekti krize migranata su očigledno briga svakog evropskog građanina, i to ne samo na Balkanu. Isto tako postoji opasnost od ekstremizma i terorizma, kao što smo nedavno vidjeli u Briselu, da ne pominjemo spektar korupcije i organizovanog kriminala koji sve to prati. Ali, jedna stvar je jasna. Borba protiv takvih prijetnji po bezbjednost i ekonomski prosperitet je izvan mogućnosti bilo koje nacionalne agencije, uključujući vojsku, a iznad kapaciteta jedne zemlje. Samo radeći zajedno na razvoju međusektorske i multinacionalne saradnje ove prijetnje će se uspješno riješiti. U tom smislu, NATO je samo jedan, doduše važan, dio jednačine zajedno sa EU i OEBS-om i drugima.

Send this to a friend