Politika

CRNVO, IA, CGO neće potpisati sporazum sa Skupštinom

Predstavnici te tri NVO Ana Novaković (CRNVO), Stevo Muk (IA) i Daliborka Uljarević (CGO) smatraju da sporazum, kao pravno neobavezujući akt, danas ne predstavlja osnov na kojem se dalja saradnja dva sektora treba temeljiti.

” Takav opšti sporazum je imao svoj smisao prije nekoliko godina, kada je trebalo pokazati postojanje dobre volje za saradnjom Skupštine i NVO, kao i otvaranje zakonodavnog tijela prema civilnom drustvu. Učincima tog sporazuma nijedna strana nije mogla biti posebno zadovoljna jer su efekti njegove realizacije ostali ograničeni, ali je taj prvi korak u uspostavljanju institucionalnog odnosa Skupštine i NVO sektora njime napravljen”, naveli su u saopštenju. 

Prema njihovoj ocjeni, u prethodnih nekoliko godina došlo je do pomaka u stvaranju pravnog okvira za saradnju NVO i Vlade, NVO i lokalnih samouprava, zbog čega vjeruju da je i Skupština Crne Gore spremna za snažniji institucionalni iskorak u istom smjeru.

” Stoga je sporazum danas, u ovim okvirima, prevaziđen model i predlažemo da se saradnja Skupštine i NVO dalje sistemski riješi kroz intervencije na Poslovnik Skupštine Crne Gore”.

Oni ističu da se u Crnoj Gori teško primjenjuju i zakoni, što je kako kažu logično, jer postoji opravdana bojazan da bi sporazum opšteg karaktera, bez bilo kakve obavezujuće norme kakav se predlaže, bio još jedan od «pokaznih» dokumenata Skupštine za različite izvještaje i adrese, a to ne bi vodilo suštinskim promjenama.

CRNVO, CGO i IA su do sada direktno osjetile posljedice pravno neutemeljenih odluka radnih tijela Skupštine, posebno u procesima izbora i imenovanja, kao i nezainteresovanost poslanika i samog predsjednika da se te odluke isprave.

“Ovo nas još više drži u uvjerenju da se dobra volja za saradnjom sa NVO, ukoliko ona uopšte postoji, mora pretočiti u mnogo konkretniji oblik od sporazuma o saradnji. Mi imamo prijedloge u pravcu izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine. Zato ako sugestija za formalizovanjem saradnje na ovaj način bude prihvaćena, bićemo spremni da doprinesemo i da na takvim osnovama kvalitativno unaprijeđujemo odnose Skupštine i NVO sektora”, zaključili su na kraju. 

 

 

Send this to a friend