Politika

Dajković Garčeviću: Zašto konstantno obmanjujete javnost?

Dajković kaže da je, nakon što je Pokret za neutralnost bacio svjetlo na činjenicu da je Garčević zapravo iz Murina, on počeo „naglašeno i nespretno da se vadi i govori kako ima dobar odnos sa mještanima i, čak, kako često igra fudbal u toj MZ“.

„Nešto sasvim lično: nije bilo potrebno puno istraživati kod mještana u Murinu da bih doznao da ste omiljeni samo među onim dijelom rođaka koji se, imajući u vidu Vaše veze (u DPS-u), nadaju ponekoj privilegiji ili zaposlenju. Narod kaže: kad te zanima kakva je neko osoba, prvo pogledaj koliko je cijenjen u svom selu, kraju. Ipak, zahvaljujući Vama i Vašim šefovima, Crna Gora ima istorijsku šansu da postane prvak u NATO integracijama. Nažalost, ta titula nije pohvalna, makar ne u očima slobodnih ljudi. Crna Gora bi tako postala prva zemlja koju je bombardovao NATO savez, a koja je nešto kasnije postala njegov član“, piše u pismu.

Dajković dodaje da se, „sublimirajući Vaš put od političkog anonimusa pa do partijskog koordinatora, i ne baš omiljene osobe u Crnoj Gori, mogu se izvući brojne pouke“.

„Naime, još pamtimo kada ste se, u propagandnom spotu, odjednom ukazali na samom početku natovske kampanje, šeretski sami, šetajući parkom sa rukom u džepu. Još tada ste ostavljali utisak eksponenta vlasti, otuđenog od naroda. Ta teza se obistinila kada ste, u tom uratku, pozvali mlade ljude da se ’sretnete’ po podgoričkim lokalima i kafićima, da raspravljate o NATO-u. Jer, po Vama, proces NATO integracija je tema o kojoj se može raspredati uz kaficu, po kafićima. Bilo je odmah jasno da će se Vaša kampanja nastaviti u tom maniru: otuđeno i elitistički“, navodi se u pismu.

Dajković je podsjetio i na aferu Depeše.

„Te dvije riječi bi u istinski demokratskim zemljama bile dovoljne. Ipak, ovdje je potrebno uvijek iznova ponavljati šta je otkrila ova afera. Afera Depeše (koja je na uvid javnosti došla nakon što je Pokret za neutralnost  dnevniku Dan dostavio povjerljiva dokumenta) potpuno je raskrinkala manipulacije vladajuće garniture, a samim tim i Vas i pokazala da Vi nijeste nacionalani, kako volite da se predstavite, već partijski koordinator za NATO. Pokazalo se da ste lažirali procenat građana koji se protivi NATO integracijama (za 11 odsto!), ali Vi se nijeste bavili onim što je objelodanjeno, već onim ko je to uradio. Dakle, svu suštinu ste, tipično informerski, zaobišli i kao davljenik se uhvatili za slamku spasa, koja Vas nije spasila, doturajući javnosti spinerske obmane da su to objelodanili protivnici države“, navodi Dajković.

On je poručio Garčeviću da bi, da je danas 1999, godina NATO bombardovanja, bio protjeran iz Crne Gore kao izdajnik i kolaborant neprijateljske vojske.

„Treba li podsjećati: 1999. godine na vlasti su bili apsolutno isti ljudi. Osim što je, možda, u međuvremenu, stasao neki partijski bot (omladinac) i preuzeo pokoju funkciju. Gospodine Garčeviću, da li je iko procesuiran zbog brutalno lažiranih podataka iz afere Depeše? Zašto nije? Važno je napomenuti i to da se u aferi Depeše nalaze jasne instrukcije proslijeđene crnogorskim NATO promoterima koje glase, između ostalih: izbjegavanje priče o bombardovanju 1999. jer narod nije zaboravio, ne spominjati činjenicu da su zemlje poput Albanije, Rumunije, Bugarske članice NATO-a, već prilikom reklamiranja u fokus staviti razvijene zemlje poput Norveške i Francuske, da se ističe koliko su ekonomski prosperirale zemlje koje su ušle u NATO (vidimo na primjeru Grčke koliko joj je članstvo u  NATO-u pomoglo), da se istakne koliko je stopa nezaposlenosti smanjena u svim članicama NATO-a (a ovamo Portugal i Španija dostigli istorijske zenite po pitanju nezaposlenosti), da se javnosti predoči koliko su bezbjedne NATO članice (SAD, Velika Britanija, Španija i Francuska u posljednjih 15 godina mete brutalnih terorističkih napada i pored toga što su osnivači NATO saveza) i slični primjeri instrukcija“, saopštio je Dajković.

On je zamolio Garčevića da odgovori na nekoliko pitanja, „ne iz ličnih simpatija prema Pokretu za neutralnost ili meni lično, već zbog javnosti, jer je riječ o najvažnijem društvenom i državnom pitanju Crne Gore“.

„Zašto konstantno spinujete javnost i lažirate podatke o procentu za i protiv? Da li je to takođe instrukcija iz Brisela, ili ste pobornik vjerovanja da stotinu puta izgovorena laž postaje istina? Koliko će nas članstvo u NATO tačno koštati, a ne uslovno, kao što znate da kažete?  Od koga nas NATO brani, kada smo okruženi sve samim članicama NATO-a: Hrvatskom, Albanijom, Italijom (na moru), Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, dok je BiH u Partnerstvu za mir, a Kosovo protektorat NATO-a. Takođe, važno je istaći i da je Srbija nedavno potpisala IPAP sporazum sa NATO savezom. Zašto konstantno netačno manipulišete i perfidno (i preko subliminalnih poruka u NATO propagandnim spotovima) izjednačavate proces EU i NATO integracija? Na kraju: ako ste tako sigurni u Vašu ideju i, kako kažete, rastuću podršku NATO integracijama, zašto sve agilnije izbjegavate referendum po tom pitanju?”, kazao je Dajković.

On je dodao da se Pokret za neutralnost zalaže za EU integracije po principu neutralnih članica EU poput, na pri jer, Austrije, Irske ili Malte.

„Ukoliko ste čitali Lisabonski sporazum biće Vam jasno da po stavu istog sporazuma 42/7 irska klauzula garantuje neutralnost i bezbjednost svim članicama EU, nezavisno od toga da li su članice NATO-a ili ne. Da pojasnim: ukoliko Malta, hipotetički,  kao neutralna zemlja u okviru EU bude meta napada, sve ostale zemlje članice EU imaju obavezu da joj, ’svim raspoloživim sredstvima’, pruže zaštitu i mehanizme za odbranu. To, gospodine Garčeviću, na najbolji mogući način demonstrira da neutralnost ne mora a priori, kako ste prije neki dan perfidno natuknuli, da bude garantovana od Rusije, koja Vam je očito trn u oku. No, nije samo EU mogući garant neutralnosti, za šta se zalaže Pokret za neutralnost. I Ujedinjene nacije mogu garantovati neutralnost, što se može vidjeti na primjeru Turkmenistana. Na kraju: da li iko u Crnoj Gori vjeruje da oni koji vladaju na bazi afera Snimak i Depeša, oni koji su četvrt decenije uzurpirali vlast, oni koji su se enormno obogatili na račun građana, da ti isti ljudi, čiji je gospodin Garčević samo jedan od eksponenata, sada iz plemenitih pobuda brinu o bezbjednosti Crne Gore i NATO integracijama? Nema dileme da je riječ o još jednoj prevari u kojoj igru igraju njihovi lični interesi, samo što je sada riječ o spoljnopolitičkom planu“, istiće se u otvorenom pismu Dajkovića Garčeviću.

Send this to a friend