Politika

Danijelson: Za adekvatnu borbu protiv korupcije potrebni uspjesi u praksi

Danielson, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, razgovarao je danas sa crnogorskim zvaničnicima o vladavini prava, uključujući borbu protiv korupcije, funkcionisanje državne uprave i ekonomske reforme.

On je, na konferenciji za novinare, podsjetio na značaj napretka u oblasti vladavine prava.

Upitan da li se može govoriti o vladavini prava kada ne postoji ni jedna pravosnažna presuda za korupciju na visokom nivou, Danielson je kazao da su ti predmeti dio rezultata u praksi.

“Crna Gora mora da reaguje na adekvatan način na korupciju, što mora da se vidi u ranoj fazi pregovara. Borba protiv korupcije predstavlja bitan dio pregovora u poglavlju 23, ali i 24. Jedan od elemenata u tom kontekstu je uspjeh u praksi. Uspjeh u praksi ne treba da znači da mi vidimo da postoje neki procesi generalno, već da vidimo da su predmeti na visokom nivou dio uspejeha u praksi. Vladavina prava je u srcu cijelog procesa, napredak u poglavljima 23. i 24. je presudni dio mogućnosti da se napreduje u drugim poglavljima“, kazao je Danielson. 

On je pohvalio napredak u, kako je naveo, mnogim oblastima, ukazujući na važnost sprovođenja usvojenog zakonodavstva.

“To je nešto što je itekako bitno kad se procjenjuje uspjeh. Uspjeh u praksi je ključan u borbi protiv korupcije. Istrage, gonjenje i presude su stvari koje Evropska Unija EU razmatra i to na nižem i višem nivou“, kazao je Danileson.

On je, kako je kazao, tokom razgovora sa crnogorskim zvaničnicima, stekao utisak da oni razumiju važnost vladavine prava i da je to prioritet Vlade.

“Sad je bitno preći na uspjeh u praksi”, naveo je Danijelson.

On je ukazao na značaj makrofinansijske stabilnosti, kao i reformu tržišta rada i sistema obrazovanja. 

“Crna Gora mora da se postara da vještine koje se traže na tržištu rada budu razvijane kroz obrazovni sistem”, rekao je Danijelson. 

On je pohvalio Crnu Goru u oblasti regionalne saradnje.

Upitan kakve bi se ocjene mogle naći u narednom Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, Danijelson je kazao da je izvještaj veoma važan za građane Crne Gore.

“On predstavlja nešto što je jako važno, pogotovo za građane Crne Gore kako bi oni znali gdje se država nalzi u procesu pristupanja”, naveo je Danijelson.

Na pitanje novinara o ekonomskoj situaciji, posebno kada se ima u vidu Grčki scenario, Danijelson je ukazao na uvjeravanja crnogorskih zvaničnika da vlasti vode računa o makrofinansijskoj stabilnosti.

“Pitanje makrofinansijske situacije je nešto o čemu se govori kroz novi proces gdje imamo vrlo jasne preporuke za svaku državu. Meni je poslata poruka od potpredsjednika Vlade, Duška Markovića da Vlada naglašava i stara se da makrofinansijska stabilnost bude zagarantovana. Mi u vezi sa tim nemamo sumnje”, kazao je Danijelson.

Komentarišući slobodu medija u Crnoj Gori, Danijelson je kazao da je to važan element koji izaziva bojazni ne samo u Crnoj Gori, već i u većini država Zapadnog Balkana. 

“Zabrinuti smo zbog nasilja nad novinarima. Takvo nasilje mora da doživi adekvantu reakciju i krivci moraju da budu izvedeni pravdi”, poručio je Danijelson.

Send this to a friend