Politika

Danilović će formirati Koordinacioni tim za praćenje izbora

On je, na konferenciji za novinare, kazao da, shodno Zakonu o državnoj upravi, ima pravo da formira Koordinacioni tim za praćenje sprovođenja obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova MUP iz zakona o izboru odbornika i poslanika i o biračkom spisku, za održavanje fer i slobodnih izbora.

Danilović je saopštio da je danas uputio akt Skupštini da kandiduje pet predstavnika iz pet najvećih klubova poslanika a, kako je dodao, akt je upućen i trijema nevladinim organizacijama koje su učestvovale i izradi izbornog zakonodavstva i Državnoj izbornoj komisiji. 

“Samim tim uz predstavnike MUP-a, imaćemo jedno kordinaciono tijelo koje će biti drugačije po sastavu i radu, i brojaće 15 članova“, naveo je on.

Danilović je rekao da je zatražio da odgovori o imenovanju članova stignu do petka kako bi u što kraćem roku počeli sa radom.

“Siguran sam da je ovo samo jedna od stvari koje ćemo raditi na podizanju svijesti javnosti kada je u pitanju praćenje načina na koji MUP vodi izborne registre, birački spisak i da će nam političke partije i civilni sektor u tome pomoći“, poručio je Danilović.

On je kazao da je od nadležne službe zatražio da mu dostavi informaciju da li je MUP u skorije naručivao gumenu municiju i, kako je saopštio, poslednja nabavka te specifične municije u količini o hiljadu komada urađena je 20. jula 2014. godine.

Prema riječima Danilovića, MUP u zalihama posjeduje 4.772 komada jednodjelnih i trodjelnih gumenih metaka kalibra 38.

On je kazao da je danas direktoru policije, Slavku Stojanoviću, uputio akt da se do daljnjeg zabranjuje upotreba gumene municije. „Jer primjena ove vrste sredstava nije propisana važećim zakonim“.

“Ja, nažalost, ne mogu ispraviti ono što se dogodilo, ali ću se truditi da spriječim ono što se može dogoditi, jer od danas će Uprava policije imati zvaničan stav da se zabranjuje upotreba takve municije“, rekao je Danilović.

On je kazao da su tačni navodi da razmišlja o preraspodjeli voznog parka kako bi se posebni sektori Uprave policije učinili operativnim.

Danilović je kazao da je u vlasništvu MUP-a preko 900 vozila i da smatra da se treba povesti računa o potpunoj opremljenosti granične policije i sektora kriminalistike. 

“Svi će se morati odreći viška i komfora, koji je nedopustiv, uključuju i mene kao ministra ako je to neophodno”, poručio je on.

Danilović je ukazao da MUP, u skladu sa Zakonom, ima obavezu da zaposli određeni broj osoba sa invalidetom OSI.

On je saopštio da je sa nadležnom službom dogovorio da se raspiše konkurs za prijem deset do 12 službenika i namještenika. 

“Ovog puta ćemo jasno naznačiti da ćemo tokom zasnivanja radnog odnosa dominantno uzeti u obzir OSI, ne da bismo udijelili milostinju nego ispunili zakonsku obavezu“, naveo je Danilović.

On je konstatovao da zgrada MUP-a nije tehnički osposobljena da zapošljava OSI, ali, kako je kazao, bolje da se taj posao završava paralelno sa primanjem ljudi nego da se gubi vrijeme.

“Imamo u vidu sve rokove, tokom kampanje takve stvari ne treba raditi ali ovo sigurno hoćemo“, poručio je Danilović.

Send this to a friend