Politika

Danilović-Frolih: Dosadašnja iskustva potvrda odlične saradnje CG i Austrije

 

 

Danilović je istakao nedavnu posjetu crnogorske granične policije austrijskim institucijama kao veoma značajnu, izražavajući uvjerenje da će uz institucionalnu podršku ove zemlje stečena znanja i iskustva crnogorskih kadrova naći kvalitetnu primjenu u praksi i biti dodatno osnažena. 

Sastanak je bio prilika da sagovornici razmijene iskustva i na polju saradnje u oblasti migracija, naročito u svjetlu doprinosa efikasnom upravljanju migrantskom krizom na području Zapadnog Balkana i saradnje sa zemljama regiona na planu prevazilaženja krize. Ministar Danilović je kazao da se Crna Gora na svojim granicama u ovom trenutku ne suočava sa izazovima na ovom planu, i izrazio nadu da će se kroz globalnu strategiju voditi računa da tako ostane i u narednom periodu.

Frolih naročito je pohvalio saradnju crnogorskog MUP-a i austrijskih institucija u okviru tvining projekta pružanja podrške usvajanju tekovine Šengena, koji je dio Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, i izrazio punu podršku Crnoj Gori na putu ka punopravnom članstvu u EU. 

Pored sumiranja dosadašnjih rezultata u okviru bilateralne saradnje, sastanak je bio prilika za iniciranje novih projekata na planu razmjene iskustava u dijelu policijskih poslova i nadležnosti, čime je iskazana opredijeljenost za nastavak dobre saradnje između dvije zemlje. 

 

Send this to a friend