Politika

Danilović mora da potpiše spisak birača

To proizilazi iz odredaba Zakona o biračkom spisku u kojem se nalazi imperativna norma o zaključivanju biračkog spiska.

Ministarstvo rješenjem, kako navodi Pobjeda, zaključuje birački spisak 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora. Rješenje iz stava 1 ovog člana obavezno sadrži ukupan broj birača u Crnoj Gori, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mjestu, kao i datum zaključivanjabiračkog spiska. U trenutku zaključivanja biračkog spiska, Ministarstvo aktivira aplikaciju zaključivanja i zabrane daljeg unosa bilo kakvih podataka u birački spisak, navodi se u članu 18. Zakona o biračkom spisku. To je jedini član zakona koji tretira zaključivanje biračkog spiska u kojem, prema odredbama, nema promjena deset dana prije izbora.

Da je norma o zaključivanju imperativna, potvrdio je u izjavi za Pobjedu dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

Blažić u izjavi za Pobjedu pojašnjava da je u pogledu pravnih posljedica nezaključivanje biračkog spiska prekršaj zaprijećen novčanom kaznom.

“Ali nema uticaja da se ne održe izbori nema uticaja, jer takva pravna posljedica nije zakonom propisana, kao što nije propisana mogućnost odlaganja izbora ni jednim zakonom”, objašnjava Blažić.

On ističe da Zakon o biračkim spiskovima propisuje obavezu Ministarstva nadležnog za birački spisak da zaključi birački spisak 10 danaprije održavanja izbora.

“U tom smislu zaključenje biračkog spiska je upravna stvar, a rješenje o zaključenju biračkog spiska može donijeti samo ministar unutrašnjih poslova u čijoj se nadležnosti nalazi birački spisak. Rješenje o zaključenju spiska je upj ravni akt deklaratornog karaktera i dispozitiv rješenja sadrži podatke propisane zakonom. Pravna norma o zaključenju biračkog spis,g kaje imperativnog obavezujućeg, a ne j| dispozitivnog, alterInativnog, karaktera” navodi on.

Za razliku od Blažića, predstavnici nevladinih organizacija koje prate izborni proces ipak dozvoljavaju potencijalnu mogućnost da ministar unutrašnjih poslova ipak ne potpiše tu bazu podataka, odnosno ne dođe do zaključivanja biračkog spiska. Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju smatra da moraju postojati značajni, krupni razlozi koji bi mogli determinisati odluku ministra da ne potpiše birački spidak.

 

“O tome će odlučiti ministar, ali moraju postojati značajni, krupni razlozi da se to ne uradi”, rekla je Kovačević.

Send this to a friend