Politika

Danilović: Sporan legitimitet Vlade, očekuje se potez SDP-a

On je podsjetio da je Vlada vrlo često po ključniom projektima ostajala bez podrške parlamentarne većine. 

„Ovo je sad objelodanjivanje onog što je bilo jasno od početka – da Vlada pokušava da se nametne kao tutor nad Skupštinom, i da zakone koje ona usvaja, a koji joj ne odgopvaraju ne tretira i ne sprovodi. Volio da, kao u demokratskim društvima, ovakva atmosfera završi padom Vlade“, kazao je Danilović agenciji MINA.

Danilović je rekao da se sada očekuje potez SDP-a, čiji ministri otkazuju poslušnost.

„Prosto, bilo bi za očekivati da SDP zatraži promjenu u svom ministarskom sastavu, ali sam više nego ubijeđen da taj zahtjev neće biti ispunjen od premijera“, ocijenio je on.

Onda, dodao je, ostaje pitanje povjerenja Vladi.

„Ostane li sve pri trenutnoj situaciji ova Vlada bi mogla da padne u parlamentu“, smatra Danilović.

On je priznao da ima zebnju, „odnosno da negdje iskreno sumnja u to da će u ovom pregrupisavanju pojedini djelovi opoziocije ostati dosljedni“.

„Plašim se da bi dvojici poslanika SDP-a koji će ostati uz Vladu Đukanovića, a ne bi me čudilo da ostane svih osam, a govorim o dva najmanje, priteći u pomoć pojednici iz opozicije koji bi mogli da nadomjeste eventualno neposlušni SDP“, pojasnio je Danilović.

On je kazao da su vrlo zlokobne najave pojedinih političara iz opozicije da ne mogu sarađivati sa opozicijom „zbog ovog ili onog“ i da im je trenutno bliža pozicija vlasti i Vlade DPS-a, nego opozicije s kojom su do juče birali da se napravi, recimo vlast u Podgorici.

„Ponavljam, ostane li 36 opozicionih poslanika privrženo ideji da ovu Vladu treba smijenitio pošto- poto, uz podršku SDP-a ovoj Vladi bi se moglo izglasati nepoverenje u parlamentu“, naveo je Danilović.

On je ukazao da, sa druge strane, u Crnoj Gori nije spremno novo izborno zakonodavtsvo, što bi moglo dovesti do prevremenih izbora po starim, odnosno nepostojećim pravilima.

Danilović je kazao da to traži od opozicije jednu vrstu zajedničkog djelovanja makar na tom tehničkom nivou.

On je ocijenio da je u svakom slučaju više nego zanimljiva i komplikovana situacija.

Danilović je rekao da ostaje da se vidi ko podržava ministre u Vladi, ako ih ne bude podržavao SDP.

„Da li je Đukanović u međuremenu pripremio neku alternativu i obezbijedio podršku u parlamentu i mimo SDP-a ostaje da se vidi. Ali ostaje da se vidi i da li će SDP Ranka Krivokapića nastaviti da kohabitira i voljno ili nevoljno sarađuje sa DPS-om ili će probati da odbrani dostojanstvo, koje je ovakvim potezima apsolutno narušeno“, dodao je on.

Danilović je rekao da su to sve pitanja koja traže vrlo brze i hitne odgovore.

„Iskreno, sumnjam da će Vada Đukanovića koja je čvrsto stajala iza ministara ili ogromne većine ministara SDP-a prihvatiti inicijativu da oni budu smijenjeni“, ponovio je Danilović.

On je ukazao da se u tom trenutku otvara kriza „i definitivno je jasno da ova Vlada nema izborni legitimitet“.

„Sve u svemu pitanje je hoće li SDP pod rukovodstvom Krivokapića nastaviti da sarađuje sa DPS-om vlastito poniženje ili će za slučaj da njihova Vlada njima samima otlaže poslušnost, uz podršku opozicije, pokušati da učine realnim to da je ova vlada bez legitimiteta“, zaključio je Danilović.

Send this to a friend