Politika

Dedeić: Mitropolija se obraća pogrešnim adresama

“Preciznije, ukoliko se postojeća Srpska pravoslavna crkva preimenuje u Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, uvjeren sam da smo mi koji ne bi bili njeni članovi većina u populaciji vjernika”, kazao je Dedeić.

Zato je, kako ističe, bitno da pojedini “internacionalisti” i “kosmopolite” u SPC, nažalost iz redova sveštenika, odustanu od “diplomatskih” nadmudrivanja sa nevažnim kadrovima DPS-a i SDP-a.

“Optuživati isključivo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava za ovaj opasni nacrt, u najmanju ruku je šaljivo i neodgovorno. Oni koji su, u ime Ministarstva, falsifikovali izbore za nacionalne savjete i bave se švercom registarskih tablica i sviranjem tamburica u slobodno vrijeme, pojma nemaju o vjerskim slobodama”, kazao je Dedeić.

On je dodao da se “slobodom vjeroispovijesti” bavio i posljednji Kongres DPS-a.

 “Svi građani Crne Gore svjedoci su da su nekadašnji komunisti najavili projekat formiranja “Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”. I ne samo to, nego su bili jednoglasni i u definiciji da sjedište te fantomske “crkve” po svaku cijenu mora biti u Crnoj Gori”, istakao je Dedeić.

On je upitao da li Suada Numanovića i društvo treba pustiti da se pripreme za sudske procese, a posebno, kako je naveo, za elaborat o jednom automobilu sa dvije registarske tablice. 

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti pripremaju lideri režima i nejasno je zašto se ne kaže otvoreno da iza planova o desrbizaciji crkve stoje Milo Đukanović, Duško Marković, Ranko Krivokapić, Svetozar Marović, Filip Vujanović. Valjda još nije došlo vrijeme da nam skidaju glave, pa ne smijemo to da kažemo”, rekao je Dedeić.

“I još nešto, onaj ko je sugerisao mitropolitu Amfilohiju da se konsultuje i sa predstavnikom Pokreta za promjene o nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, e taj se baš neoprezno šali sa vjernicima i ne misli najbolje crkvi. Jer nas je Pokret za promjene, kada je u pitanju zakonska regulativa i ukupan pravni poredak, usrećio par puta”, kazao je Dedeić, te podsjetio da je Ustavom Crne Gore iz 2007. godine “razbucan srpski jezik, a srpski postao narod petog reda.”

“Jesmo li im oprostili? Zaboravili? Ako jesmo, treba li još jednom da nas patosiraju prije nego glasaju za Rezoluciju o ulasku u NATO”, upitao je predsjednik Srpske liste.

On je istakao da obični vjernici imaju pravo da brinu za sudbinu crkve u vrijeme kada se stiglo do konsultacija u kojima učestvuju i bivši predsjednici “Opštinskog odbora za vraćanje autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve”, koji se usput zalažu i za ulazak u NATO pakt.

“Pravoslavlje nije stvar kompromisa, nego pitanje istine i stradanja, ukoliko je i to potrebno”, naglasio je Dedeić. 

Stoga, prema njegovim riječima, bespotrebno je nadgornjavanje i pregovaranje sa onima “koji su nam oteli skoro pa sve, a sada, na kraju, hoće i crkvu”.

“Samo ti, dijete, radi svoj posao”, rekao bi sveti jasenovački mučenik i ispovjednik Vukašin, zaključio je Dedeić.

Send this to a friend