Politika

Dedović: Poziv u NATO izvjestan do decembra

On je dodao da će do decembra pažnja domaće i NATO javnosti biti usmjerena na vladavinu prava i očekivanje konkretnih poteza vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, kao i novoizabranih specijalnih tužilaca.

“Eventualni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala će ubrzati ovaj proces. Očekivanja su da će pojedine uticajne države pažljivo nadgledati ovu oblast i shodno tome se odnositi prema ratifikaciji”, kazao je Dedović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, period ratifikacije može potrajati i do dvije i po godine.

“Za sve to vrijeme očekivati je izvjesne manje opstrukcije ili pokušaje usporavanja puta u NATO. Ovdje na prvom mjestu, osim spoljnopolitičkih poteza Rusije, imam u vidu i političku spregu organizovanog kriminala u državi i regionu kojima najmanje odgovara brz prijem u Savez”, upozorio je Dedović.

Taj postupak će se u Crnoj Gori, smatra on, okončati u Skupštini, uprkos pozivima za održavanje poštenog referenduma.

“Po prijemu u punopravno članstvo, obaveze u pogledu funkcionisanja pravne države će tek dobiti na značaju. Na kraju, dugoročan mir i bezbjednost će konačno stvoriti uslove za ekonomski, naučni i napredak demokratije, a sve to će uticati na promjene stečenih navika naših građana da aktivno učestvuju u svim procesima u zajednici”, poručio je Dedović.

On je dodao da članstvo u NATO-u samo po sebi neće promijeniti kvalitet života ukoliko građani ne iskoriste današnje pozitivne vjetrove i započete reforme dovedu do kraja. 

“Ulaganje u nauku i obrazovanje budućih generacija će biti najsigurnije ulaganje u odbranu Crne Gore”, ocijenio je Dedović. 

On je, komentarišući kampanju za NATO i podršku javnosti, kazao da je jasno da je kampanja intenzivirana, kao i da se u nju uključuje sve veći broj aktera i svakim danom dobija na kvantitetu.  Ipak, prema njegovim riječima, kampanja nije praćena potrebnom suštinom koja se odnosi na raznovrsnost i kvalitet.

“Nazovi dijalog se odvija opet isključivo preko medija, a argumenti i za i protiv su potpuno isti već osam godina”, poručio je Dedović.

On je kazao da je Alfa centar od početka bavljenja tom oblašću, u svim aktivnostima i javnim nastupima jasno pravio razliku između NATO-a i članstva Crne Gore u tom kolektivnom sistemu bezbjednosti.

“Sve naše emocije, želje i energija su usmjerena u ovom drugom pravcu, gdje smo prvi prepoznali interes naših građana i iskreno radili u cilju ostvarenja svoje misije”, objasnio je Dedović.

Razlozi za povećanje podrške su, kako smatra, različiti.

“Glavni razlog je vjekovna sposobnost naših građana da pažljivo osluškuju i na vrijeme prepoznanju pobjednika i u skladu sa tim, formiraju svoj stav. Nažalost, o većem broju informisanih građana, shvatanju benefita od članstva u NATO možemo govoriti kao o procesu koji će još godinama trajati”, naveo je Dedović.

On je naglasio da veliki broj kompanija i medija podržavaju rad Alfa centra.

“Nezavisnost i profesionalnost, jednostavan i otvoren pristup, uvažavanje različitih stavova i beskompromisna riješenost da doprinesemo boljoj i demokratskoj Crnoj Gori, su obezbijedili podršku i učvrstili naše pozicije kod šire javnosti, a istovremeno nas svrstali u »neomiljene i nepoželjne« vladajućem establišmentu”, kazao je on.

Najbolji je primjer, kako je objasnio, REACT kamp koji osmu godinu organizuju u Crnoj Gori, bez finansijske podrške državnih institucija. 

“Ova ljetnja škola sa izrazitim multipliciranim ciljevima je postala evropski brend, a ove godine smo se suočili sa najviše teškoća u organizaciji”, zaključio je Dedović.

Send this to a friend