Politika

Dedović: Sadržaj ovlašćenja za posmatrače korak unazad

 

 

Centar za demokratsku tranziciju je saopštio da je DIK uvela ograničenje za posmatrače izbora, koja su suprotna zakonu i univerzalno prihvaćenim standardima za fer i demokratske izbore.

“Saglasan sam sa stavovima kolega iz CDT-a i cijenim da bi DIK morala hitno da izmijeni sadržaj ovlašćenja za praćenje rada organa za sprovođenje izbora”, kaže se u reagovanju Dedovića.

On je kazao da je na sjednici DIK-a iznio protivljenje ograničavanju prava posmatrača izbora, uvođenjem nepoznatih standarda.

“Shodno kojima posmatrač akreditovan za praćenje rada organa za sprovođenje izbora izbora može prisustvovati samo sjednicama izbornih komisija, ili da na biračkom mjestu može biti samo jedan posmatrač nevladine organizacije ovlašćene za praćenje izbornih procesa”, kaže Dedović. 

On smatra da je na ovaj način na početku izbornog procesa napravljen korak unazad kada je riječ o poštovanju međunarodnih standarda i dobrih praksi u izbornim procesima.

“Njihova suština se ogleda u omogućavanju posmatračima da ostvare efektivni pristup i monitoring svih izbornih radnji u toku izbornog procesa”, poručio je Dedović.

Send this to a friend