Politika

Dedović: Skupština da konstatuje prestanak mandata poslanika

On je kazao da je poslanicima, koji su izabrani za ministre, prestao mandat danom imenovanja na funkcije u izvršnoj vlasti.

“Sam čin ostavke u ovom slučaju nije relevantan jer Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da mandat poslaniku po sili zakona prestaje prije isteka vremena na koje je izabran –ako nastupi jedan od slučajeva nespojivosti funkcije poslanika sa drugom funkcijom, utvrđenom Ustavom i zakonom“, rekao je Dedović za agenciju MINA.

Prema njegovim riječima, sada je na potezu Skupština Crne Gore.

“Koja na prvoj narednoj sjednici mora da konstatuje prestanak mandata poslanika i da o tome u najkraćem roku obavijesti DIK kako bi se sproveo postupak popune upražnjenih poslaničkih mjesta, u skladu sa odredbama izbonog zakona Crne Gore“, dodao je Dedović.

Kako je naveo, proceduru popune upražnjenog poslaničkog mjesta treba detaljnije urediti Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kako bi se obezbijedilo dosljedno poštovanje ustavne obaveze da u Skupštini Crne Gore bude 81 poslanik.

“Ova procedura mora da bude praćena definisanim rokovima za postupanje Skupštine Crne Gore u postupku konstatacije prestanka mandata poslanika i dostavljanja obavještenja DIK-u o upražnjenom poslaničkom mjestu kao i rokovima za postupanje DIK-a u postupku popune upražnjenih poslaničkih mjesta“, poručio je Dedović.

Send this to a friend