Politika

Đeki izglasavaju nepovjerenje 30. novembra

Prema saznanjima tog medija, većina za izglasavanje nepovjerenja Đeki, a samim tim i lokalnoj vlasti je obezbijeđena, jer će za smjenu predsjednika opštine sigurno glasati pored DPS-a i albanska stranka Forca.

Nakon što Đeki, a samim tim i lokalnoj vlasti bude uskraćeno povjerenje, uslijediće pregovori o prekompoziciji lokalne vlasti u kojoj će se izvjesno naći DPS, dok će vlast sigurno napustiti Ujedinjena reformska akcija Dritana Abazovića. Prema tom scenariju, novu ulcinjsku vlast trebalo bi da formira Demokratska partija socijalista, i to najvjerovatnije u koaliciji sa Forcom i Demokratskom unijom Albanaca.

U tom slučaju novi predsjednik opštine bi trebalo da bude iz DPS-a ili Force, dok je budući status dosadašnjeg predsjednika opštine Đeke i njegove koalicije još neizvjestan. Đeka je nekoliko puta u posljednjih desetak dana razgovarao sa ljudima iz vrha DPS-a i tražio da i on i njegova koalicija, takođe, budu dio buduće široke lokalne vlasti.

Predsjednik ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić rekao je ranije da će njegova partija sigurno ući u vlast Ulcinja, odbacujući mogućnost vanrednih lokalnih izbora u tom primorskom gradu.

Forca, Koalicija ,,Za budućnost Ulcinja“ i Dritan Abazović formirali su lokalnu vlast u Ulcinju početkom februara 2014. godine.

DPS je pojedinačno najjača partija u Ulcinju i u lokalnom parlamentu participira sa devet odbornika, Forca ima osam, a koalicija Fatmira Đeke sedam odbornika. DUA ima tri odbornika, SDP i URA po dva, a DF i SNP po jednog odbornika. Lokalni parlament broji 33 odbornika.

U međuvremenu, lideri Force Nazif Cungu i Demokratskog saveza Albanaca Nikola Camaj, kao i funkcioner DUA Mehmet Zenka dogovorili su izradu zajedničke platforme o političkoekonomskim pravima Albanaca u Crnoj Gori.

To je, kako je Pobjedi potvrdio Zenka, dogovoreno na zajedničkom sastanku koji je održan u srijedu. Sastanku nije prisustvovao predsjednik opštine Ulcinj Fatmir Đeka.

Send this to a friend