Politika

Đeljošaj i Nimanbegu podnijeli inicijativu da Tuzi postanu opština

Kako objašnjava, razlozi za podnošenje inicijative su poštovanje Ustava Crne Gore i prava na lokalnu samoupravu.

“Svi projekti koji su usvojeni u Skupštini u vezi statusa Malesije pokazali su da nijesu ozbiljna rješenja”, rekao je Đeljošaj.

Kako dalje dodaje, prošle godine Skupština Crne Gore usvojila je izmjene nekoliko zakona čime je Malesija dobila status opštine u okvitu Glavnog grada.

“Da je i ova odluke Skupštine bila jos jedna obmana, koju albanski poslanici nijesu podržali u Skupštini, pokazuje podatak da nijedna institucija za primjenu tih zakona nije ispoštovala ove zakone”, kazao je Đeljošaj.

Navodi dalje da je Glavni grad do 15. aprila morao da izmijeni statut kako bi trenutna ovlašćenja prenijela na Malesiju,, ali je probijen taj rok.

“Do 15. jula, je i gradska opština morala da usvoji izmjene statute, ali bez izmjene statute Glavnog grada, nije moguće, i to je totalni raspad Sistema i nepoštovonja usvojenih zakona”, kazao je Đeljošaj.

Smatra da je još čudnija situacija sa predsjednikom države, Filipom Vujanovićem, koji, tvrdi, odbija da poštuje zakone usvojene u Skupštini, obrazlažući da ih je sam potpisao i proglasio, a nije raspisao izbore za opštine u okviru Glavnog grada.

“Na moj javni poziv da poštuje zakon, na veliku žalost, predsjednik države Crne Gore, pokrio se nepotpisanim mišljenjem Zajednice opština Crne Gore, koje nikad nije ni usvojeno na organima zajednice. Ali, i da jeste veoma je žalosno, ako predsjednik Crne Gore nepoštovanje zakona, pokušava pokriti nepotpisanim mišljenjem zajednica opština”, objasnio je Đeljošaj.

On očekuje da će Skupština usvojiti prijedlog koji su podnijeli, te da će konačno poslije 27 godina, staviti tačku na to pitanje.

Send this to a friend